Платата на стјуардесите, распоредот на неврохирурзите - Тајните страни на професиите


Платата на стјуардесите, распоредот на неврохирурзите - Тајните страни на професиите

Можеби мислите дека знаете сè за некоја професија, но не можете да го тврдите тоа ако не сте ја работеле. Знаевте ли дека кога ќе се јавите во техничка поддршка и кога ќе ве замолат да почекате, најчесто причината е што од таму не го знаат одговорот на вашето прашање?

ilustracii-shto-gi-prikazhuvaat-tajnite-na-nekolku-rabotni-mesta-01.jpg

Секоја професија си крие по некоја тајна, а во продолжение можете да дознаете неколку:

Стјуардесите и нивните плати

Она што повеќето од нас не го знаат е дека стјуардесите се платени од моментот кога ќе се затвори вратата на авионската кабина.

Ова значи дека ако летот трае еден час, тие се платени само за еден час. Во платата не им е вклучено времето потребно за сместување на патниците или периодот откако авионот ќе слета, без разлика што тие се на аеродромот дури и 2 часа пред полетувањето.

Ова може да биде вистински проблем кога има доцнење. А, во овој период, стјуардесите не добиваат ништо, освен поплаки од фрустрирани патници.

ilustracii-shto-gi-prikazhuvaat-tajnite-na-nekolku-rabotni-mesta-02.jpg

Келнерите и луѓе кои не сакаат да платат

Сигурно имате слушнато барем една приказна за личност која избегнувала да плати во ресторан. Во овој случај сигурно се прашувате што со келнерите.

Понекогаш рестораните ги тераат келнерите да платат за гостите кои „избегале“.

ilustracii-shto-gi-prikazhuvaat-tajnite-na-nekolku-rabotni-mesta-03.jpg

Неврохирурзите и нивниот распоред

Знаевте ли дека понекогаш, неврохирурзите имаат само 3 часа слободни за спиење? Ова е голем проблем, бидејќи тие можат да работат и до 120 часа неделно додека учат.

А некои операции, пак, можат да траат и над 12 часа. Истовремено, хирурзите можат да бидат викнати на работа и сред ноќ.

ilustracii-shto-gi-prikazhuvaat-tajnite-na-nekolku-rabotni-mesta-04.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

9 луѓе со супермоќи кои ниту науката не може да ги објасни Запознајте ги мажот што не чувствува болка, мажот што јаде метал, жената мегафон...
Луѓе кои имаат обични професии, а може да работат како модели (фото) Дали некогаш сте сретнале некој вработен кој ви го привлекол вниманието со својо...
Ако не сакате да бидете огорчени пензионери – 10 правила кои треба да ги следите во младоста Иако сите мислат дека знаат како да го живеат животот – никој не е безгрешен, а ...