Чувства што буквално ни го уништуваат телото


Чувства што буквално ни го уништуваат телото

Ако кажеме дека чувствата нè трујат, тоа не е само поетско изразување. Не верувате?

cuvstva-sto-bukvalno-ni-go-unistuvaat-teloto-001.jpg

Ајде да погледнеме како емоциите влијаат на одделните органи за да можеме полесно да разбереме колку се тесно поврзани со труењето на телото.

1. Лутина

Кога сме лути доаѓа до застој во црниот дроб. Чувството на гнев го спречува нормалното функционирање на црниот дроб, што е исклучително важно за прочистување на нашата крв.

Ако црниот дроб е блокиран од гневот, ќе бидеме отруени.

Cuvstva sto bukvalno ni go unistuvaat teloto lutina taga strav griza i alcnost se najlosite otrovi 02

2. Тага

Слична работа се случува кога чувството на тага го саботира правилното функционирање на нашите бели дробови - друг орган задолжен за детоксикација. Како дишете кога сте тажни? Дали длабоко и опуштено?

Не, би можеле да кажете дека дишете како риба - плитко и во грч. Затоа велиме дека „тагата не стиска“ или чувствуваме дека „тагата нè задушува“. Тагата директно влијае на дишењето.

Cuvstva sto bukvalno ni go unistuvaat teloto lutina taga strav griza i alcnost se najlosite otrovi 03

3. Страв

И третиот орган за детоксикација - бубрезите, се под силно влијание од сетилата. Бубрезите и мочниот меур се најмногу погодени од страв.

Го знаете изразот дека некој се „замрзнал од страв.“ Ова се случува кога бубрезите, поради стравот, одеднаш ќе се стегнат и ќе дојде до застој во филтрирањето и прочистувањето на крвта. Како резултат ни се нарушува циркулацијата, што предизвикува ладење на нашите раце и нозе.

Cuvstva sto bukvalno ni go unistuvaat teloto lutina taga strav griza i alcnost se najlosite otrovi 04

4. Грижа

Загриженоста нè труе директно. Ова чувство влијае, пред сè, на нашето варење - желудникот, слезината и панкреасот. Често слушаме дека некој има „грчеви поради грижа“.

Факт е дека органите за варење се во грч кога се грижиме и не можат да ја извршат својата задача. Тоа е причината зошто и најквалитетната храна може да стане отровна во организмот, затоа што неправилно се преработува.

Cuvstva sto bukvalno ni go unistuvaat teloto lutina taga strav griza i alcnost se najlosite otrovi 05

5. Алчност

А што е со алчноста? Ја чувствуваме токсичноста на алчноста во секојдневните настани. За алчните луѓе се вели дека се „тврдоглави“ и ова е многу точен опис. Алчноста влијае на срцето и тенкото црево.

Желбата за поголемо богатство се манифестира со аритмии и неправилности на срцето. Алчноста успешно ги создава сите други, веќе споменати чувства.

Cuvstva sto bukvalno ni go unistuvaat teloto lutina taga strav griza i alcnost se najlosite otrovi 06

Оној кој живее во постојан страв дека може да биде лишен од нешто, дека нема да успее или е оптоварен со исхраната, многу брзо започнува да ги доживува другите споменати чувства.

Така кај „вечно тажните“ луѓе се јавуваат хронични тешкотии во дишењето (астма, бронхитис), во случај на „вечно вознемирени“ потешкотии при варењето на храната, кај „секогаш лути и разочарани“ тешкотии со црниот дроб, а кај „постојано исплашени“ проблеми со циркулација.

Ашера | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Што се случува со нашето тело кога читаме или слушаме лоши вести? Урагани, поплави, земјотреси, војни – секојдневно сме преплавени со вакви вести ...
10 ситуации во кои сите реагираме погрешно Дали ги миете забите веднаш после јадење? А, дали ја навалувате главата наназад ...
Бабини деветини или во какви глупости веруваме Кога бев мал верував во сé и сешто. Мислев дека секој старечки збор и прекор сод...