Умници, влакна, бенки – Која е функцијата на навидум бескорисните делови од телото?


Умници, влакна, бенки – Која е функцијата на навидум бескорисните делови од телото?

Нашето тело е навистина неверојатно – има безброј органи и делови, со стотици разни функции.

koja-e-funkcijata-na-navidum-beskorisnite-delovi-od-teloto-01.jpg

А, доволно е само да се погледнете во огледало за да најдете дел од телото чија функција ви е непозната.

Нашето тело има неколку навидум бескорисни делови кои им биле потребни на нашите предци, а некои од нив ни служат и денес.

Погледнете за кои станува збор:

Бенки

Бенките се појавуваат кога клетките на кожата растат во група, наместо да се распределат по целата површина.

Најчесто бенките се безопасни, но понекогаш се знак за некој проблем во организмот, како на пример рак. Постои и техника за „мапирање“ на бенки, со која се следат нивните промени. На овој начин ракот може да се фати навреме и да се спаси животот на пациентот.

koja-e-funkcijata-na-navidum-beskorisnite-delovi-od-teloto-02.jg.jpg

Влакна под пазувите

Една од главната функција на влакната на телото е ослободување феромони. Ова се хормони со кои се привлекуваат потенцијални партнери.

Иста е функцијата и на влакната под пазувите.

Како животните, и луѓето имаат разни миризби кои им се привлечни, па може токму поради тоа ве привлекува износената маица на партнерот.

koja-e-funkcijata-na-navidum-beskorisnite-delovi-od-teloto-03.jpg

Умници

Умниците се всушност трет сет заби во нашата уста. Во минатото, нашите предци јаделе потврда храна, па имале потреба од овие заби, особено кога ги губеле другите.

Па, на некој начин, умниците се резервни заби.

koja-e-funkcijata-na-navidum-beskorisnite-delovi-od-teloto-04.jpg

Веѓи

Веѓите ги штитат очите од дожд и пот. Покрај тоа, веѓите ги користиме и за искажување емоции, па тие се важен дел од комуникацијата.

Едно истражување од 2003-та покажало дека веѓите се клучни за препознавање лица. Во 54% од случаите, испитаниците не можеле да ги препознаат познатите личности без веѓи.

koja-e-funkcijata-na-navidum-beskorisnite-delovi-od-teloto-05.jpg

Нокти

Ноктите на рацете и нозете се како штит за прстите. Истовремено, тие помагаат поцврсто да ги држите предметите.

Ноктите можат да бидат и показател за здравјето. Односно, ако се појави промена на бојата или формата на ноктите, најверојатно има некој проблем.

koja-e-funkcijata-na-navidum-beskorisnite-delovi-od-teloto-06.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

9 тајни на луѓето кои живеат долг живот Работата во градината и дружбата со помлади луѓе се дел од работите кои може да ...
8 навики кои издаваат дека луѓето имале скромно или сиромашно детство Ако ги набљудувате навиките на богатите и сиромашните луѓе, ќе забележите дека т...
Кога луѓето ќе си ја заборават културата дома (фото) Некои луѓе немаат никаква култура и секојдневно својата непристојност и вулгарно...