Новогодишни традиции во земјите низ светот кои се неочекувани за туристите

Ако успеете да „избегате“ од кифлички и руска салата за Нова година и посетите друга земја, таму ќе се соочите со други необични традиции – што ве очекува во земјите низ светот?

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-01.jpg

Секоја земја има свои традиции, а кога станува збор за Нова година, многу од обичаите може да ве изненадат ако сте на некое патување.

Иако некаде нема ништо невообичаено, покрај магичната атмосфера, на некои места може да се соочите со ситуации кои дури и ќе ве исплашат.

Какви се традициите за Нова година во дел од земјите?

Еквадор - Запалени кукли, жолта долна облека, пари под стапало

Ако кај нас се запишуваат желби, се пукаат огномети и се наздравува за подобра година, во Еквадор постојат специјални кукли за прославување на новата година.

Неколку часа пред полноќ, ќе видите кукли низ улиците на Кито, кои може да ве исплашат ако не ја знаете традицијата. Тие се исполнети со стари весници и слики од настаните во изминатите 12 месеци.

На тој начин, Еквадорците се збогуваат со старата година и буквално ги палат лошите спомени.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-02.jpg

Не се чудете и ако по улиците видите како се продаваат жолти парчиња долна облека. Се смета дека Новата година треба да се прослави во жолта долна облека за среќа.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-03.jpg

И очекувајте дека речиси секој од нив ќе има по некоја банкнота во чевелот под левото стапало...

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-04.jpg

Данска - Кршење чинии пред врата

Во Данска не се чудете ако слушнете кршење чинии пред врата – се работи за нормална традиција. Тие ги кршат садовите пред прагот со семејството и пријателите на Нова година.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-05.jpg

Колку повеќе садови се искршат до 1-ви јануари – толку повеќе среќа и пријатели ќе имате во годината која доаѓа. Па, наместо огномет, очекувајте многу срчи...

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-22.jpg

Холандија - Палење на елка и новогодишно бањање

Во Холандија исто така има необична новогодишна традиција – на Нова година, сите ги носат елките на плоштад или во парк и ги горат, воодушевувајќи се на празничниот оган, а настанот е под надзор на пожарникари.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-06.jpg

На утрото пак по Нова година, односно на 1-ви јануари, додека сите ние си ја раскажуваме вечерта и појадуваме од останатата храна, десетици илјади Холанѓани одат на плажа да се бањаат во Северното Море, со капи од Дедо Мраз.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-09.jpg

Романија – Парада на мечки

Ако случајно се најдете во Романија за Нова година, бидете подготвени дека може да видите мечки како играат и шетаат по улиците на некои од селата.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-11.jpg

Не се плашете, станува збор за луѓе преправени во мечки, кои играат цел ден, а со тоа симболизираат повторно раѓање на времето.

novogodishni-tradicii-vo-zemjite-niz-svetot-koi-se-neochekuvani-za-turistite-10.jpg

Продолжува на следната страна... 



Би можело да ве интересира:

Нуркање со ајкули и уште 19 опасни туристички атракции за „зависници“ од адреналин Дали би се качиле на зиплајн? А, дали би нуркале затворени во кафез покрај ајкул...
Ретро кујнски апарати што нашите баби (веројатно) ги користеле Сте виделе ли миксер кој не работи на струја? А, сте виделе ли како изгледале не...
Некогаш и денес: Колку се промени животот на жените и девојките, низ илустрации? Тенките, практично невидливи веѓи ги заменивме со поприродни облици, а секогаш к...
Живеење со мртви тела и уште 5 необични култури низ земјите во светот Можете ли да се замислите себеси да живеете со мртви тела? Многу вообичаена прак...
На кој датум да ја накитите елката за да привлечете среќа во новата година (според верувањата)? Нема правила за тоа кога треба да ја накитите елката. Но, ако ги цените традиции...
10-те најстари родилки во светот (некои имаат и над 70 години) Ерамати Мангама е најстарата родилка во светот која доби дете, односно близнаци,...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg