Совети за безбедност со кои ќе ги избегнете несаканите ситуации во домот и надвор од него

Не мешајте избелувач со други продукти за чистење, ако трчате навечер облечете рефлектирачка облека, а ако сте во природа и ве касне диво животно, веднаш одете во болница, без разлика колку е мала раната од каснувањето.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-001.jpg

Без разлика дали сте во природа, во автомобилот, па дури и дома, мора да се грижите за вашата безбедност.

Малите и големите несреќи не се предвидуваат и можат да се случат секому, па добро би било да го намалите ризикот од нив.

Нормално, не треба да бидете опседнати со безбедноста и постојано да се плашите дека ќе се случи нешто лошо, но постојат некои ситници кои е добро да ги знаете за секој случај.

Едноставни совети за безбедност со кои ќе избегнете бројни несакани ситуации:

Во домот

Гответе на ринглите кои се поназад, особено ако имате мали деца

Доволна е секунда невнимание за да го турнете тенџерето од шпоретот и целата врела храна да заврши врз вас.

Шансите да се случи нешто вакво се уште поголеми ако имате мало детенце кое од љубопитност може не сакајќи да го турне тенџерето или тавата ако на миг се тргнете од шпоретот, или пак да се изгори.

За да ги избегнете овие несреќни, најдобро е да ги користите ринглите кои се поназад.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-02.jpg

Не мешајте избелувач со други продукти за чистење

Не е препорачливо да мешате избелувач со други средства за чистење бидејќи сепак станува збор за хемикалии кои можат да бидат штетни.

Освен ако не сте експерт за хемија, избегнувајте да мешате и други средства за чистење едни со други бидејќи некогаш може да настане опасна реакција која ќе ослободи токсични гасови.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-03.jpg

Задолжително проверувајте го домот кога фарбате нешто

Без разлика дали ги варосувате ѕидовите или фарбате нешто друго во домот, не заборавајте да отворите барем еден прозорец.

Додека да се исушат, боите и лаковите можат да бидат многу штетни ако ги вдишете.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-04.jpg

Не ставајте средства за чистење или што било штетно во шишиња од сок, вода и слично

Навистина е добро ако сакате да им најдете нова намена на пластичните шишиња наместо да ги фрлите, но во нив немојте да ставате ништо токсично.

Постои голема веројатност некој да се напие од тоа шише ако течноста да изгледа како сок или нешто слично, а не мора да ви кажуваме дека последиците од ова можат да бидат мошне лоши.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-05.jpg

Користете остри ножеви

Ако користите тап нож за сечење, ќе треба да употребите повеќе сила, а со ова се зголемуваат шансите ножот да ви се лизне и да се пресечете.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-06.jpg

На улица

Не го вадете телефонот ако некој ве праша колку е часот

Не значи дека секој што ќе ве праша колку е часот сака да ви наштети, но подобро бидете претпазливи и немојте да го вадите телефонот, особено ако сте во град или земја што не ви се многу познати.

Некогаш крадците го користат овој трик – штом ќе го извадите телефонот, брзо ќе ви го земат од рака и ќе почнат да бегаат.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-07.jpg

Носете рефлектирачка облека навечер

Ако треба да се движите по улица или на место каде што има многу автомобили, а лошо осветлување, облечете рефлектирачка облека за возачите да можат да ве видат.

soveti-za-bezbednost-so-koi-kje-gi-izbegnete-nesakanite-situacii-vo-domot-i-nadvor-od-nego-08.jpg

На следната страница совети за безбедност во природа и во автомобил...



Би можело да ве интересира:

Застарени (женски) навики што ги научивме од мајките и бабите и треба да ги заборавиме Треба да носиме градник по дома, срамно е мажите да купат влошки за жените и мор...
10 инспиративни жени кои родителите ги изгласаа како посакувани идоли на своите ќерки Ема Вотсон, Мишел Обама и Марија Кири се дел од инспиративните жени кои се доказ...
Бев срамежливa 20 години - Како си ја зголемив самодовербата и престанав да се срамам? Секогаш бев она дете кое седи само во клупа. Срам му е да крене рака да одговара...
„Губење“ време и уште 9 работи што сите треба да ги правиме почесто Денес, кога сè околу нас се случува пребрзо и неретко немаме ни време да здивнем...
7 бон-тон правила за во ресторан и на свечени настани Ако сте на свечен настан со шведска маса, едната рака секогаш нека ви биде слобо...
13 фото-докази дека на некои луѓе сè во животот мора да им е како под конец Јаткасти плодови идеално подредени во посебна тегла, јајца наредени според нијан...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg