„Бејби бумерите“ можеле да купат куќа и автомобил од една плата, а милениумците не можат да си дозволат ни одмор – факти за генерациите

Ако во младоста „бејби бумерите“ (1946-1964) од работничката класа можеле да си дозволат да купат и куќа или автомобил, милениумците на истите години тешко заработуваат и за одмор, а пак генерацијата Z живее во скапо време без емпатија. На која генерација припаѓате вие и по што се разликуваат сите? 

bejbi-bumerite-mozat-da-kupat-kukja-i-avtomobil-od-edna-plata-a-mileniumcite-ne-mozat-da-si-dozvolat-ni-odmor-fakti-za-generaciite-01.jpg

Родените во '60-тите и родените во '90-тите „живеат“ во различно време, размислуваат поинаку и имаат различни можности. Но, зошто е тоа така?

Често знаеме да дојдеме до недоразбирање со постарите и помладите генерации, но постои одлично објаснување и за тоа.

Споредувањето со нашите родители и со нашите деца е најчесто неосновано затоа што сите „живееме“ во различно време.

На која генерација припаѓате вие?

„Бејби бумери“ (1946-1964)

Оваа генерација (baby boomers) припаѓа на периодот по Втората светска војна, кога се зголемил процентот на раѓање деца.

Нивните најголеми карактеристики се работливоста, дисциплината и почитувањето на семејните вредности.

Убавината на оваа генерација е што, во младоста, кога сакале да формираат семејство, со нивните плати можеле да си купат куќа, автомобил, да изгледаат деца и да одат на одмор.

Иако можностите како денес тогаш ги немало, сепак било поевтино и нивните пари „вределе“.

bejbi-bumerite-mozat-da-kupat-kukja-i-avtomobil-od-edna-plata-a-mileniumcite-ne-mozat-da-si-dozvolat-ni-odmor-fakti-za-generaciite-02.jpg

Генерација Х (1965-1980)

Родените во овој период, или нарекувани „џен Икс“ (gen X) се првите кои се сретнуваат со новата технологија (компјутери) и кои почнале да стануваат бизнисмени градејќи кариери, за разлика од „бејби бумерите“ кои се најмногу работничка класа.

Својата младост ја поминале со квалитетна музика, концерти и диско, без да бидат попречени од мобилните телефони и социјалните мрежи како денес.

bejbi-bumerite-mozat-da-kupat-kukja-i-avtomobil-od-edna-plata-a-mileniumcite-ne-mozat-da-si-dozvolat-ni-odmor-fakti-za-generaciite-03.jpg

Милениумци (1981-1996)

Милениумците се генерацијата која е средината меѓу „стариот“ и „новиот“ свет судејќи според технологијата.

Имаат пораснато во осумдесеттите и деведесеттите кога уште „се играло надвор“, ги измислиле социјалните мрежи и сите оние „паметни“ изуми од новиот милениум.

Како возрасни, припаѓаат на денешницата каде животот е многу поскап, има огромна разлика во плати и можеш да бидеш и премногу сиромашен и премногу богат.

Најчесто нивните родители се „бејби бумерите“ и двете генерации се соочуваат со многу големи разлики во статусот.

bejbi-bumerite-mozat-da-kupat-kukja-i-avtomobil-od-edna-plata-a-mileniumcite-ne-mozat-da-si-dozvolat-ni-odmor-fakti-za-generaciite-04.jpg

Генерација Z (1997-2012)

Најмалата група се веќе пораснати со технологијата и со новитетите во светот како поскапувањето, конкуренцијата, брзиот стил на живот и мобилните телефони.

Оваа генерација, која денес се во раните дваесетти години или тинејџери, има голема разлика во однесувањето од сите претходни генерации и се мисли дека имаат помала емпатија, полошо образование и помали семејни вредности.

Пораснати се во сосема модерно време и многу од нив, некои работи не знаат ни како функционираат, како фиксниот телефон со вртење бројки.

Впрочем, секоја генерација може да научи многу и од постарите и од помладите и покрај големите општествени разлики – помладите да научат како се почитувало порано, а постарите да научат како да отворат нова апликација на телефонот.

bejbi-bumerite-mozat-da-kupat-kukja-i-avtomobil-od-edna-plata-a-mileniumcite-ne-mozat-da-si-dozvolat-ni-odmor-fakti-za-generaciite-05.jpg

М. Л. | Црнобело / фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Зготвила делови од дечко ѝ, медицинска сестра убивала деца – 5-те најзлобни жени кои живееле во посл... Кетрин Најт добила доживотна казна затвор без можност за помилување за само едно...
Дупка на лажицата за шпагети и уште 7 детали на секојдневните предмети чија намена сигурно не ја зна... Веројатно сте забележале дека патиките за трчање имаат екстра дупче за врвките и...
10 причини зошто треба да правите добри дела (уште денес, уште веднаш) За да бидете среќни – па, кој не би бил среќен ако си легне со помислата дека на...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg