Солзење и недостаток на влакна околу очите: 9 знаци дека треба да го однесете миленикот на ветеринар


Солзење и недостаток на влакна околу очите: 9 знаци дека треба да го однесете миленикот на ветеринар

За жал, кога нешто ги боли или чувствуваат дека не им е добро, милениците не можат гласно да ни го кажат тоа.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-001.jpg

Но, има знаци и однесувања преку кои ви покажуваат. Само треба да знаете кога да интервенирате.

Напомена: Не секој од овие знаци е алармантен за секоја раса, но барем консултирајте се телефонски со ветеринарот ако забележите нешто од следните работи.

1. Секое солзење или повремено затворање на очите не е добар знак.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-3.jpg

2. Претерано чистење на шепите или чешање со забите може да укажува на алергии, тумори или нетолеранција на одредена храна.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-5.jpg

3. Претераното лигавење, посебно кај кучињата, може да биде предизвикано од труење, инфекции, стрес или заглавени предмети во грлото.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-8.jpg

4. Тажната фацијална експресија треба да знаете да ја препознаете, но и да знаете дека може да биде знак за некаква траума, температура или настинка.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-1.jpg

5. Неочекуваното губење на килограми треба сериозно да се надгледува и да се дијагностицира дали случајно миленикот има внатрешни паразити, рак или проблеми со срцето.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-4.jpg

6. Чешањето е нормално, но честото и константно чешање може да укажува на алергии, дерматитис, иритации...

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-9.jpg

7. Губењето на крзното, односно влакненцата околу очите честопати укажува на проблеми со имунитетот.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-6.jpg

8. Одбивањето за дружба или прошетка е уште еден знак со кој кучето или мачката ви покажува дека има болки во коските или шепите.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-2.jpg

9. Константното тресење на главата и чешањето на ушите се знак за инфекција, алерија, повреди на главата или нешто заглавено во ушите.

solzenje-i-nedostatok-na-vlakna-okolu-ocite-9-znaci-deka-milenikot-treba-da-go-nosite-na-veterinar-7.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Фото упатство + сите детали кои треба да ги знаете за капењето на вашето куче Капењето направете го позитивно искуство за кучето, па нека биде забавно, а вие ...
Колку е различен светот низ очите на животните? Ако мислите дека сите го гледаме светот низ исти очи - не сте свесни колку греши...
Сè што треба да знаете ако одлучите да чувате мачка Чувањето милениче е многу повеќе од тоа да го одржуваме во живот со храна и вода...

Најчитани неделава