Го прегрнувате и уште 8 грешки со кои можете да предизвикате агресија кај кучето, според ветеринари

Немојте да го дресирате кучето со казнување – очигледно е зошто удирањето и покажувањето сила може да предизвика агресија кај него.

go-pregrnuvate-i-ushte-8-greshki-so-koi-mozhete-da-predizvikate-agresija-kaj-kucheto-spored-veterinari-01.jpg

Кучињата навистина можат да ни бидат најдобри пријатели и да нè разберат, но не треба да заборавиме дека тие сепак се животни и можат да го интерпретираат нашето однесување погрешно.

Дури и за најмирните кучиња, некои постапки на луѓето изгледаат заканувачки или како знак на агресија, па кај нив можат да предизвикаат агресивен одговор.

За да им помогнат на сопствениците, за Insider неколку ветеринари откриваат со кои постапки и грешки има опасност да се предизвика агресија кај кучињата.

За кои грешки станува збор?

Му дувате во лицето

Можеби нивната реакција ви изгледа слатко и смешно, но повеќето кучиња не сакаат кога им дувате во лицето. Ова може да ги исплаши и збуни.

Исто така, кучињата можат да го протолкуваат ова однесување како агресија, па и самите да станат агресивни.

Дувањето може и да го исуши носот на кучето, па да му предизвика проблеми со сетилото за мирис.

go-pregrnuvate-i-ushte-8-greshki-so-koi-mozhete-da-predizvikate-agresija-kaj-kucheto-spored-veterinari-02.jpg

Долго го гледате во очи

Гледањето во очи може да направи кучето да се чувствува многу неудобно, особено ако вие воопшто не се движите.

За кучињата, интензивното гледање во очи е знак на агресија, па за да го избегнете ова тргајте го погледот по неколку секунди.

go-pregrnuvate-i-ushte-8-greshki-so-koi-mozhete-da-predizvikate-agresija-kaj-kucheto-spored-veterinari-03.jpg

Некои кучиња се чувствуваат непријатно околу деца

Постојат кучиња кои се одлични со деца, но има и кучиња кои не се чувствуваат најпријатно околу нив.

Едноставно, некои кучиња не сакаат врева и многу играње – нешта што ги прават скоро сите деца.

Па, ако забележите дека вашето куче го менува однесувањето во близина на деца, држете го понастрана од нив за да избегнете незгоди.

go-pregrnuvate-i-ushte-8-greshki-so-koi-mozhete-da-predizvikate-agresija-kaj-kucheto-spored-veterinari-04.jpg

Кучињата можат да покажат агресија ако ги вознемирувате додека спијат

Некои кучиња можат да се исплашат доколку ги разбудите, а токму стравот ќе ги натера да покажат агресија.

Ова е почеста појава кај постари кучиња кои имаат проблеми со слухот и не можат да слушнат дека има некој до нив.

go-pregrnuvate-i-ushte-8-greshki-so-koi-mozhete-da-predizvikate-agresija-kaj-kucheto-spored-veterinari-05.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

9 знаци дека вашето куче не ви верува и се плаши од вас (и како да го промените тоа) Го следи секое ваше движење со погледот, се крие кога ќе ве види и ја одбива хра...
Лајка, Леси, Хачико – Приказните на најпознатите кучиња во светот кои ден-денес се симбол за лојално... Таро и Џиро биле дел од тимот од 15 кучиња кои учествувале во јапонската експеди...
Бон-тон правила за сопственици на мачки и кучиња – некултурните луѓе често ги забораваат Кога се шетате со кучето, тоа секогаш треба да оди веднаш до вас во случај да по...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg