9 знаци дека вашето куче не ви верува и се плаши од вас (и како да го промените тоа)

Го следи секое ваше движење со погледот, се крие кога ќе ве види и ја одбива храната што му ја давате со рака - кои се другите знаци дека вашето куче можеби се плаши од вас?

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-01.jpg

Ако сте го вдомиле кучето од мало и се грижите за него како што треба, најверојатно нема да имате проблеми со доверба.

Но некогаш на кучињата им е тешко да им веруваат на сопствениците, особено ако се вдомени постари и/или претходно биле малтретирани.

Важно е да ги препознавате знаците дека вашето куче не ви верува за да можете да го промените тоа.

За Insider, неколку ветеринари ги споделуваат најчестите вакви знаци во однесувањето.

Не значи дека секое од овие однесувања е дефинитивен знак дека кучето не ви верува. Но, ако забележите повеќе знаци, добро би било да преземете нешто за да ја стекнете довербата на кучето.

На кои знаци треба да обрнете внимание?

Го следи секое ваше движење со поглед

Неретко кучињата кои ги сакаат нивните сопственици, одат по нив низ домот.

Но, ако кучето го следи секое ваше движење со погледот, а се држи настрана од вас, тоа може да биде знак дека не ви верува или дека се чувствува непријатно покрај вас.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-02.jpg

Никако не ве гледа во очи

Некогаш кучињата и целосно ги игнорираат луѓето на кои не им веруваат.

Ако кучето го избегнува вашиот поглед и ви се чини дека секојпат се оддалечува од вас, сосема возможно е да не ви верува.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-03.jpg

Се крие кога ќе ве види

Ова е еден од поочигледните знаци – ако кучето се крие кога ќе ве види, голема е веројатноста да се плаши од вас.

Другите знаци кои покажуваат дека кучето се плаши е спуштање на ушите надолу, собирање на опашката помеѓу нозете, а некогаш и тресење.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-04.jpg

Излегува од собата секојпат кога ќе влезете вие

Покрај игнорирањето, кучињата можат и целосно да ги избегнуваат луѓето покрај кои не се чувствуваат пријатно.

Ако забележите дека кучето ја напушта собата секогаш кога ќе влезете во неа, време е да преземете нешто.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-05.jpg

Ја одбива храната што му ја давате

Ретки се кучињата кои немаат апетит и кои би одбиле храна.

Па, ако вашето куче нема здравствени проблеми, но не сака да ја земе храната што му ја давате со рака, можеби се плаши од вас и не ви верува.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-06.jpg

Се накострешува

Ако забележите дека кучето „се собира“ и се накострешува, ова е јасен знак дека се плаши од вас или се чувствува непријатно.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-07.jpg

Изгледа нервозно

Ако кучето постојано се проѕева кога не е уморно или се оближува, тоа може да биде знак дека е нервозно кога е во ваша близина.

Овие однесувања се слични како мрдањето на ногата и играњето со косата кај луѓето кога се нервозни.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-08.jpg

Изгледа здрвено

Говорот на телото на кучињата може да открие многу за неговите чувства кон вас.

Ако ви изгледа како кучето да се здрвува кога е покрај вас, веројатно ве гледа како закана.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-09.jpg

Лае и ржи

Во некои случаи, кога кучињата се многу исплашени, тие почнуваат да лаат и ржат кон личноста што ја гледаат како закана.

Во вакви ситуации важно е да не го провоцирате кучето бидејќи од страв може да се обиде да ве касне.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-10.jpg

Како да ја стекнете довербата на вашето куче?

За среќа, можете да го промените односот со вашето куче.

Најпрво, важно е да не бидете напорни и да му дадете време. На некои кучиња им треба подолго да се адаптираат на новиот дом и новите сопственици.

Со текот на времето, ќе забележите дека кога малку го игнорирате, тоа нема да биде толку исплашено од вас.

Истовремено, избегнувајте нагли движења и гласни звуци кои можат да го исплашат.

Секогаш можете да побарате и помош од ветеринар.

Имајте на ум дека и кучињата се како луѓе, па можно е вашето да не сака да се зближи со вас. И, тоа е сосема во ред.

Најважно е кучето да се чувствува безбедно и не треба да му замерувате ако не сака многу прегратки и играње.

9-znaci-deka-vasheto-kuche-ne-vi-veruva-i-se-plashi-od-vas-i-kako-da-go-promenite-toa-11.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Бон-тон правила за сопственици на мачки и кучиња – некултурните луѓе често ги забораваат Кога се шетате со кучето, тоа секогаш треба да оди веднаш до вас во случај да по...
Лајка, Леси, Хачико – Приказните на најпознатите кучиња во светот кои ден-денес се симбол за лојално... Таро и Џиро биле дел од тимот од 15 кучиња кои учествувале во јапонската експеди...
Ван Гог e куче со едно уво, кое слика ремек-дела со неговиот јазик, откако било спасено од борби со ... Ова е една прекрасна и топла приказна за тоа како може да се помогне на спасено ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg