Јога пози со кои ќе го подобрите капацитетот на белите дробови

Одредени јога пози ги „отвораат“ градите при што се подобрува протокот на воздухот во белите дробови. Со редовно вежбање, овие вежби можат да ги подобрат здравјето и капацитетот на белите дробови, а истовремено да ви помогнат да се справите со стресот.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-01.jpg

Сигурно веќе многупати сте слушнале за големите бенефити кои ги нуди јогата. Ако успеете да најдете барем неколку минути во денот и да се посветите на јога, тогаш навистина ќе го подобрите вашето здравје.

Покрај другото, практикувањето јога го подобрува и здравјето на белите дробови. Длабокото, свесно дишење кое се практикува, помага да се зголеми капацитетот на белите дробови, а покрај ова ја поттикнува и целокупната кондиција, намалувајќи го ризикот од респираторни проблеми.

Кога вежбате јога, треба да останете во секоја поза одредено време. Ако сте почетници, доволно е и по 30-тина секунди. Кога вежбате, важно е да не чувствувате непријатност или болка, туку само благо истегнување во одредени делови од телото.

Одредени јога пози ги „отвораат“ градите и ги прошируваат белите дробови, при што се подобрува протокот на воздухот, а во продолжение откријте некои од нив за кои вреди да одвоите време:

Кобра (Bhujangasana)

За да ја изведете оваа поза, легнете на стомак со рацете под рамената. Вдишете и подигнете ги градите од земја, држејќи ги лактите благо свиткани.

Фокусирајте се на отворање на градите со повлекување на рамената наназад и надолу.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-02.jpg

Мост (Setu Bandhasana)

Легнете на грб, со свиткани колена и стапала во ширина на колковите. Вдишете, и подигнете ги колковите нагоре, потпирајќи се на стапалата.

Нека градите ви бидат отворени и затегнете ги мускулите на задникот за да ја задржите позата.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-03.jpg

Камила (Ustrasana)

Клекнете на подлогата со колената раширени колку колковите. Наведнете се кон назад, ставете ги дланките на стапалата отворајќи ги градите нагоре, па дишете длабоко.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-04.jpg

Риба (Matsyasana)

Легнете на грб и испружете ги рацете покрај телото.

Притиснете со подлактниците за да ги подигнете градите и горниот дел од грбот од подлогата. Свиткајте го грбот, дозволувајќи им на градите да се подигнат, како на фотографијата.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-05.jpg

Тркало (Urdhva Dhanurasana)

Легнете на грб, свиткајте ги колената и поставете ги стапалата во ширина на колковите. Ставете ги рацете покрај главата, со прстите насочени кон рамената.

Подигнете се со помош на дланките и стапалата за да го подигнете целото тело и да добиете форма како на тркало.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-06.jpg

Лак (Dhanurasana)

Легнете на стомак, свиткајте ги колената и испружете ги рацете наназад за да ги дофатите глуждовите. Вдишете, и подигнете ги нозете и градите од подот, како на фотографијата.

odlichni-joga-pozi-koi-kje-vi-pomognat-da-go-podobrite-kapacitetot-na-belite-drobovi-07.jpg

М. Ѓ | Црнобело

Би можело да ве интересира:

5 јога вежби за ефикасно слабеење Можеби јогата не ви е омилена, но што ако со само 5 вежби и едноставни движења м...
11 вежби за истегнување за сите вкочанети (што работат пред компјутер) Ако работите пред компјутер и голем дел од денот седите, сигурно чувствувате вко...
4 вежби за затегнати раце со тегови - Можете да ги правите и дома Четири вежби кои може да ги правите и во вашата дневна соба, а ќе ви помогнат да...
Едноставна јога вежба е лек за отечени нозе (но и спас од многу маки) Постои причина зошто јогата е толку популарна – има доволно лесни вежби кои можа...
Едноставни вежби со кои ќе ги тонирате рацете + зошто се појавуваат масни наслаги во оваа област? Покрај вишокот килограми, масните наслаги на рацете се јавуваат и од други факто...
Проверете сами: Дали сте доволно фит за ваша возраст (и колкав ви е ризикот од сериозни болести)? Можете ли да станете од подот без да се придржувате за нешто? А, колку долго мож...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg