Дали може да се изгуби тежина само со пешачење?


Дали може да се изгуби тежина само со пешачење?

Ако започнувате план за губење вишок килограми и почнувате од нула, многу е веројатно дека треба да воведете и физичка активност во својата агенда.

dali-mozhe-da-se-izgubi-tezhina-samo-so-peshachenje-01.jpg

Доколку досега не сте биле регуларно физички активни, не си ги преценувајте способностите со недостижни цели, бидејќи никој не очекува од вас да бидете маратонец, туку можете да почнете само со пешачење.

Во просек, потребни се четири часа физичка активност неделно за да може да бидат ефикасни за губење тежина. Најважен е интензитетот, односно истиот треба да биде прилагоден на вашата физичка состојба во моментот на почетокот на режимот.

dali-mozhe-da-se-izgubi-tezhina-samo-so-peshachenje-02.jpg

Она што е важно да го применувате при пешачењето е да одите со побрз интензитет, да почувствувате дека сте изморени. Пешачењето може да биде одлична аеробичка и анаеробичка вежба, бидејќи активира повеќе групи на мускули наеднаш. Исто така, важна е и конзистентноста, дури и кога ќе почнат да се гледаат првите резултати.

Во комбинација со здрави нутриционистички избори, моќното пешачење ќе има резултати и полесно ќе успеете во својата цел, односно губење на дел од вишокот килограми.

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Што се случува со вашето тело кога престанувате да вежбате или спортув... Денешното динамично секојдневие може да биде вистинска пречка за редовното спорт...
Секојдневни нешта кои ги правите, а кои важат како физички вежби Вежбањето и динамичниот начин на живеење често не „одат“ рака под рака, но верој...
7 трикови за мотивација за вежбање кога сте депресивни Понекогаш е навистина тешко да се најде мотивација за вежбање, а тоа станува ушт...