6 фази по раскинувањето


6 фази по раскинувањето

6-fazi-po-raskinuvajneto-povekjeНа сите ни се случило да бидеме оставени или да оставиме некого. Што се случува со личноста која ја оставаме? Раскинувањето на врската...

 

...заминувањето на личноста што засекогаш ја сакаме, спаѓа во најсилните психички болки.

Не само губењето на саканиот/та, физичката одвоеност, туку и фактот дека сме повредени како личност

Прва фаза: ШОК6-fazi-po-raskinuvajneto

Без оглед на тоа дали врската ќе се раскине од никаде или тоа е само резултат на долготрајна тензија, кога ќе се случи раскинувањето, ние сме шокирани.

Се чувствуваме како да не погодил гром, збунети сме и изненадени. Често не можеме ништо да јадеме, ниту да спиеме. Оваа состојба на чувствителност на душата може да потрае неколку денови, дури и недели.

Втора фаза: ТАГА

Не измачува чувството на губиток и загриженост. Се присетуваме на партнерот, рамислуваме за смирување, а бидејќи тоа не е можно, тоа не фрла во депресија и безнадежност.

Кој не може да излезе од оваа фаза за еден месец, мора да побара помош од стручно лице.

Трета фаза: ЧУВСТВО НА ВИНА

По првиот налет на болка, за да ја тргнеме вината од себе, за рескинувањето на врската ние ја наоѓаме за виновна личноста што не напуштила или некој друг поврзан со неа.

Четврта фаза: ОДРЕКУВАЊЕ

Многумина никогаш не доаѓаат до оваа фаза. Тие од ништо не се одрекуваат барајќи другите да сфатат дека врската е готова.

Петта фаза: РЕОРГАНИЗАЦИЈА

Повторно почнуваме да водиме грижа за својот живот. Бараме нови пријатели, развиваме интереси за нова работи или хоби.

Шеста фаза: ОСЛОБОДУВАЊЕ

Почнува новиот живот. Конфликтите се надминати и сме го вратиле сопствениот мир. Повторно почнуваме да чувствуваме. Тоа е време кога веќе сме подготвени да побараме нов партнер.

Би можело да ве интересира:

Постојат 3 основни типови на вљубување - Колку трае секој? Врз основа на она какви сте кога се вљубувате, можете да претпоставите и каде во...
„Готова сум за минута!“ - Женски реченици кои се најголем кошмар за ма... Мажите можеби очекуваат жените отворено да им кажуваат што сакаат, но припадничк...
„Не сакам фраер, туку маж што ќе ме слуша!“ Во кино сала и пред малите екрани, можеби припадничките на понежниот пол ќе возд...