„Бев во Стразбург и се вљубив во градот - од Скопје се лета до Базел, а оттаму има неколку начини за превоз“

Пристигнувањето во волшебниот град Стразбур за прв пат беше момент исполнет со исчекување и возбуда. Сместен на бреговите на реката Рајна и со богат спој на француски и германски влијанија, овој живописен град во срцето на Алзас, Франција, има уникатен шарм што ги воодушевува луѓето од целиот свет.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-01.jpg

Кога пристигнав во Стразбур, првото нешто што ми падна во очи беше прекрасната убавина на градската архитектура. Полудрвените куќи, украсени со шарени цветни кутии заедно со калдрманите улици создаваат чудна атмосфера.

Познатата катедрала Нотр Дам стоеше високо во центарот на градот, нејзините сложени детали привлекуваа внимание и ја поставуваа сцената за авантурите што ме чекаа.

Со кривулестите канали, шармантните мостови и идиличните полудрвени куќи, се чувствував како да чекорев во бајка. Додека се шетав по калдрмата, не можев а да не му се восхитувам на одразот на чудните згради во мирните води на каналите.

Тоа беше рај за фотографи, при што секој агол нуди поглед вреден за разгледница.

Овие слатки куќички биле изградени во Келтската ера, а денес во нив ретко кој живее, но ја прикажат уникатната историја на Стразбург. Овој дел се нарекува La Petite France и се смета за еден од најромантичните делови од градот.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-04.jpg

Во Стразбург се наоѓа една од највисоките катедрали во светот

Стразбур е град потопен во историја и јас бев желна да ги истражам сите негови културни богатства. Ниту една посета на Стразбур не е комплетна без да влезете во катедралата која околу 200 години била највисоката катедрала во светот, а моментално е на 6-тото место (на прво место е катедрала во Хамбург, Германија).

Кога влегов, веднаш ме плени играта на светлината што се филтрира низ витражните прозорци, фрлајќи живописни нијанси низ внатрешноста.

Можете да се качите и на врвот на катедралата до палубата за набљудување за да уживате ви панорамски поглед на градот. Влезот во катедралата е бесплатен, но за панорамскиот поглед цената е 8 евра или 5 евра за студенти.

Јас немав храброст да се искачам, бидејќи скалите се многу тесни и не се лесни за искачување, па не се препорачливи за луѓе со клаустрофобија. Но, моите пријатели беа воодушевени од погледот.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-02_copy_copy_copy.jpg

Ако сте љубители на музеите, до катедралата има неколку музеи кои можете да ги посетите, а особено е прекрасен Музејот на Нотр Дам.

Музејот на Нотр Дам има 3 дела: археолошки музеј, музеј на ликовна уметност и музеј на декоративна уметност. Влезот чини 7,50 евра и одделете си околу 3 до 4 часа за да уживате во секој дел.

Можете да прошетате и низ Kléber - централниот плоштад на градот, Ботаничката градина или едноставно да шетате низ центарот на градот, да уживате во кафе и да си купите неколку интересни сувенири.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-08.jpg

Стразбург е дом на Европскиот парламент

Друг интересен факт е што Стразбург е дом на Европскиот парламент и се смета за еден од трите европски престолнини, заедно со Брисел и Луксембург.

Секоја година на 9 мај се слави денот на Европа, па една во текот на една недела има различни активности низ Европа, а посетите во парламентот се бесплатни.

Јас имав шанса да го посетам парламентот и да научам неколку интересни работи. На пример, постои правило (меѓу многуте) според кое членовите на Европскиот парламент имаат само 60 секунди да ги изразат своите ставови за кое било прашање од политичко значење.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-09.jpg

Препуштање на кулинарски задоволства

Велат дека Стразбур е рај за љубителите на храната, а јас со нетрпение се нурнав во локалната кулинарска сцена. Не можев да одолеам на примерокот од култната алзашска кујна, уживајќи во Flammekueche, вкусен тарт со тенка кора прелиен со сланина, кромид и некој вид сирење (може да се додадат и печурки).

Ова навистина беше превкусно, но ако треба да го споредам со пастрмајлија, би рекла дека пастрмајлијата е победник, но зависи од лични вкусови.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-07.jpg

Освен ова пробав и Choucroute кој може да биде во комбинација со месо, колбаси, риба. Јас пробав со два вида риба, а секогаш се служи и со кисела зелка.

Има карактеристичен кисел вкус и ни беше предложено да се комбинира со вино Pinot Noir.

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-06.jpg

Друга храна без која не смеете да го напуштите Стразбург е Bretzel или вид ѓеврек што е традиционална улична храна која вообичаено се наоѓа во сите добри пекари во Стразбур.

Направено е од пченично брашно, квасец, сол и вода и обично се извиткува во карактеристична форма. Можете да го најдете во комбинација со кашкавал. 

vo-strazburg-se-naogja-edna-od-najvisokite-katedrali-vo-svetot-zoshto-se-vljubiv-vo-gradot-i-kako-najlesno-da-stignete-dotamu-05.jpg

Секој залак беше прекрасен спој на вкусови и беше интересно да се проба, но за ништо не би го заменила нашиот крцкав бурек и вкусната балканска храна.

Сепак, патувањето до Стразбург навистина вредеше и веќе се најде на мојата листа од омилени градови во кои би се вратила.

Како најлесно да стигнете до Стразбург?

За да стигнете до Стразбург, најлесно и најекономично е да летате од Скопје до Базел со директен лет, а потоа од аеродромот да одите до Стразбург со автобуската компанија Flixbus. Друга опција е да шетате во Базел цел ден, а потоа да отидете до Стразбург со воз од Basel SBB.

Аеродром во Базел до центар: Автобус број 50. Цената на билетот е 6 Швајцарски франци.

Аеродром во Базел до Стразбург со Flixbus: Има 2-3 директни автобуси дневно, цената е помеѓу 8 до 25 евра.

Базел железничка (Basel SBB) до Стразбург со воз: Има возови на секој час. Цената на билет во еден правец е околу 28 евра, а за група, на пример од 5 луѓе цената е 40 евра. Се патува околу 1 час.

Базел железничка (Basel SBB) до Стразбург со Flixbus: 8 до 25 евра. Се патува 3 часа.

Внимавајте:

Аеродромот EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg припаѓа и на Швајцарија и Франција. Кога ќе стигнете на аеродромот после пасошка контрола на десната страна влегувате во Швајцарија, а на левата Франција (има знамиња).

Ако патувате директно до Стразбург треба да одите лево. Доколку останувате во Швајцаријата, тогаш одите десно.

©CRNOBELO.com Забрането преземање и копирање. Крадењето на авторски текстови е казниво со закон.

M. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

50 евра по човек за лежалки во прв ред во Пефкохори: Како се движат цените на Халкидики годинава? Условите во баровите на плажа во Грција се значително сменети годинава. Ако неко...
10 места низ Европа што можете да ги посетите ова лето 2023 Полуостровот Истра е преубав дел од Хрватска кој вреди да се посети на лето, осо...
Го посетив селото на Попај морнарот во Малта - бајковита дестинација која ме врати во детството и ми... Она што навистина ме врати во детските денови и ја разбуди мојата меморија со сл...
Српска блогерка споделува: Колку пари се потребни за посета на спомениците низ Истанбул? За посета на Аја Софија ќе ви требаат 25 евра, за Токапи палатата 45... Колку па...
„Бев во Неи Пори овој јуни 2023, лежалка со кафе е 5 евра, морето е уште студено, но едно селце кое ... „Пријатно бев изненадена од ниската цена на вилата во која во престојував, од не...
Носталгија по детството во викендичката блиску Куманово – месен леб, музика од грамофон и легенди за... Постојат места кои се отвораат како портал и нè враќаат во нашите спомени од дет...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg