Куфер vs. рачен багаж: Трикови за полесно пакување при патување со авион


Куфер vs. рачен багаж: Трикови за полесно пакување при патување со авион

За да немате стресови со контролата пред влез во авионот, најдобро е да внимавате на одредени работи при пакувањето.

kufer-vs-rachen-bagaz-trikovi-za-polesno-pakuvanje-za-patuvanje-so-avion-01.jpg

Дали секоја година се соочувате со истиот проблем – премногу работи и куферот едвај го затворате? За да си ги скратите главоболките при пакување за годинешниов летен одмор треба мудро да селектирате што ви е неопходно.

Направете листа што ви е навистина потребно, а што не и патентот на вашиот куфер ќе лизга без мака.

План за пакување за патување со авион:

Документи и картички

- Документите и банкарските картички ставете ги во рачниот багаж и не делете се од нив. Пасошот е задолжителен, а возачката дозвола доколку планирате да изнајмите автомобил.

- За да бидете мирни во печатена форма земете ги и авионските билети и резервацијата за хотелот во кој ќе престојувате. Но, и копии на вашиот телефон ќе бидат доволни.

- Оставете ги дома сите картички за попуст во маркети, здравствената електронска картичка и картичката со која се куцате на работа.

- Сликајте го пасошот со телефон за итна ситуација во случај на губење.

- Земете си водоотпорен несесер во кој ќе ги чувате документите, ќе ви послужи и за чување на парите и телефонот кога сте на плажа.

kufer-vs-rachen-bagaz-trikovi-za-polesno-pakuvanje-za-patuvanje-so-avion-02.jpg

Прва помош и осигурување

- Лекарствата ставете ги во рачниот багаж и ако е потребно понесете го и рецептот од доктор како доказ.

- Со себе задолжително земете лекарства против алергии, аналгетици, јаглен, ханзапласт, памук итн.

- Внимавајте на некои антибиотици и лекарства за спиење, кои може да се легални во една земја, а нелегални во друга.

- Сите лекарства во авионот мора да ви бидат во оригиналното пакување.

- Во авион не смеете да носите топломер со жива, подобро купете електронски.

- Пред патувањето задолжително извадете си осигурителна полиса, бидејќи во случај да имате некој здравствен проблем, кражба или губење на багажот, таа ќе ви биде од корист.

kufer-vs-rachen-bagaz-trikovi-za-polesno-pakuvanje-za-patuvanje-so-avion-03.jpg

Технологија и мапа

- Телефонот и другите гаџети ставете ги во рачниот багаж. Исто така и полначот и екстерната батерија.

- Освен ако не сте блогер или фотограф, најдобро е професионалниот апарат да го оставите дома.

- Нема потреба од печатени мапи и водичи за земјата во која патувате, затоа што вашиот паметен телефон е универзален помагач кој ќе ви помогне во сè. Симнете мапи и апликации кои функционираат офлајн и ќе имате помош за локациите, курсот на валутата, пронаоѓање на билети за сите видови на транспорт итн.

kufer-vs-rachen-bagaz-trikovi-za-polesno-pakuvanje-za-patuvanje-so-avion-04.jpg

Козметика

- Козметиката и предметите како сет за маникир, машинка за депилација и слично ставете ги во куферот.  

- Со вас не мора да земате четка за заби, дезодоранс, пена за бричење, гел за туширање и шампон затоа што можете да купите на местото каде патувате.

- Но, ако земате сите шишиња треба да бидат спакувани во затворена транспарентна торбичка и кога ќе минувате кај контролата на аеродромот мора да бидат извадени од куферот и да поминат посебно на скенер.

kufer-vs-rachen-bagaz-trikovi-za-polesno-pakuvanje-za-patuvanje-so-avion-05.jpg

Предмети за на плажа

- Сите предмети за на плажа ставете ги во куферот.

- Не заборавајте да ги понесете костимот за капење, сандалите за на плажа, очилата за сонце.

- Размислете дали да носите од дома огромна туба млеко за сончање или да си купите на лице место. Исто така и за пешкирите, кои може да ви следуваат од хотелот во кој отседнувате.

kufer-vs-rachen-bagaz-trikovi-za-polesno-pakuvanje-za-patuvanje-so-avion-06.jpg

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

Работи кои секогаш треба да ви бидат спакувани во рачниот багаж кога п... Независно дали одите на краток или долг лет, секогаш ви се потребни неколку пред...
6 работи кои треба да ги знаете пред да ја посетите Словенија Од недогледни вински полиња до неверојатни национални паркови и езера, зошто Сло...
Со каков сувенир треба да се вратите од секоја земја што ќе ја посетит... Многу често кога планираме патување, планираме кои места ќе ги посетиме, која хр...