Живописни мали гратчиња и села низ светот што го одземаат здивот (фото)


Живописни мали гратчиња и села низ светот што го одземаат здивот (фото)

Живописните куќи во Вевчани, прекрасните извори, дрвјата стари стотици години, кафеаните со леб печен во фурна и домашното сирење се само дел од причините зошто ова село е бисер на Македонија.

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-01.jpg

Кога станува збор за туристички прошетки, најверојатно бирате големи градови за посета до кои има директна авионска линија и знаете дека се полни со туристички атракции.

И навистина Барселона, Истанбул, Париз се убави, но дали знаете дека најдобро духот на државите ќе го почувствувате во малите живописни гратчиња и села?

Тие нудат прекрасна природа, недопрени предели и доза на мистичност која потекнува од нивната мала големина. Споредете ја посетата на Скопје и посетата на Вевчани. Искрено, што ви го исполнува повеќе духот?

Кои се најубавите мали гратчиња низ светот:

Ko Phi Phi, Тајланд

Популација: 2.500

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-04.jpg

Cesky Krumlov, Чешка

Популација: 14.146

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-02.jpg

Santa Maddalena, Италија

Популација: 334

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-03.jpg

St. Ives, Cornwall, Велика Британија

Популација: 11.000

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-05.jpg

Jajce, Босна и Херцеговина

Популација: 30.000

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-06.jpg

Tulum, Мексико

Популација: 18.233

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-07.jpg

Shirakawago Village, Јапонија

Популација: 1.734

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-08.jpg

Wanaka, Нов Зеланд

Популација: 6.471

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-09.jpg

Alberobello, Италија

Популација: 11.000

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-10.jpg

Paraty, Бразил

Популација: 35.000

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-11.jpg

Stepantsminda, Грузија

Популација: 2.000

zhivopisni-mali-gratchinja-i-sela-niz-svetot-shto-go-odzemaat-zdivot-foto-12.jpg

Уште 10 места на следната страна...Би можело да ве интересира:

Низ фотки: 20 причини да го посетите Златибор во зима Златибор важи за едно од најбајковитите места во Србија, кое има многу што да по...
Хотелот во Финска каде сите блогерки одат за да направат фантастични з... Лоциран во Рованиеми, Финска, хотелот Arctic ThreeHouse нуди топли соби со стакл...
Авантура долга 2.000 километри - Од Куманово до Истанбул со автомобил ... Уште еднаш сфатив дека спонтаните одлуки донесени во животот, остануваат најдлаб...