Манастирот во Зрзе – исконска убавина издлабена во карпа која опстојува со векови (фото)


Манастирот во Зрзе – исконска убавина издлабена во карпа која опстојува со векови (фото)

Манастирот „Свето Преображение“ во Зрзе се наоѓа на 34 km северозападно од Прилеп. Издигнат на речиси 1000 m надморска височина, во подножјето на планината Даутица, неговата изградба започнала во XIV век од страна на монахот Герман.

Manastirot-vo-Zrze-iskonska-ubavina-01.jpg

Карпите под манастирот ги населиле монаси уште во IX век, простор којшто им служел за молење.

Зрзе е вистинско патешествие на историското, зачинето со мирисите на мајчината душица и жалфијата. И покрај отежнатата пристапност до манастирот, кога конечно ќе пристигнете до него, ќе го почувствувате срцебиењето на една традиција, културата од едно минато време, наследството на нашиот народ кое е неизбришливо.

Разурнува, ограбуван, обновуван, манастирот во Зрзе сè уште гордо стои над карпите, потсетувајќи нè дека некои работи се вечни:

View this post on Instagram

“Нашиот” Манастир

A post shared by Emanuel Nikoloski (@nikoloskiemanuel) on

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

9 работи кои може да ги направите оваа есен низ Македонија За да ја доживеете есента со сите нејзини бои, звуци и ароми, не мора да одите м...
Теово – зелен рај во кој вистински ќе се поврзете со природата (фото) Теово е село во Општина Чашка лоцирано во источниот дел на областа Азот во околи...
Евгениј Хоуп препорачува: 3 места во Македонија за еднодневна екскурзија Не дека имаше некоја посебна зима од која не можевме да мрднеме од дома, ама во ...