„Бев на одмор во Дерми, Албанија – зошто топло го препорачувам?“

Од тежината на патот од Скопје до Дерми, преку плажите, морето, цените на лежалките и храната - како си поминав на одмор во најлуксузното албанско летувалиште?

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-01.jpg

„Откако ги прочитав сите можни форуми дојдов до заклучок дека живописното селце Дерми, сместено на падините на планината Чика, на брегот од Јонското Море е најлуксузното албанско летувалиште и дефинитивно ми ги исполни очекувањата. Дури и многу повеќе.

Точно е кога ќе ви кажат дека патот дотаму е вистински предизвик. Возевме 437 километри 7 часа.

После граничниот премин Ќафасан ве чекаат доста кривини, па дел со автопат, па по градот Валона почнува движењето покрај море со неверојатни глетки, но и со препотување од острите кривини при искачувањето и спуштањето по планината Чика. На шега ја нарекуваат страшна и токму таква е.

Но, во текот на целиот пат има одлични локали во кои може да одморите и неверојатна природа. Патот освен што е кривулест не е во лоша состојба и искусен и внимателен возач нема да има проблем да го извози.

Дерми го нарекуваат и албанското Санторини поради тоа што е сместено на падините од планината, стрмно е и од речиси секој тип на сместување таму ќе имате одличен поглед кон Јонското Море.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-05.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-53.jpg

Сместувањето и цените општо не се евтини, односно не се во согласност со нашите очекувања за Албанија, но се поевтини и попристапни од Грција.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-24.jpg

Нескафе на плажа ќе пиете за 120 денари, коктел за 250-300 денари, а за 2 лежалки со чадор ќе платите околу 500 денари, односно 1.000 леќи локална валута. Но, секаде има и јавна плажа каде може да си поставите свој чадор.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-39.jpg

Во убавите бич барови има доволно дистанца помеѓу лежалките, според препораките за заштита од корона вирусот, но за жал келнерите не носат маски. Носат само во најлуксузните ресторани и тоа на уши, не преку уста и нос.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-25.jpg

Бич баровите се рамо до рамо со грчките по среденост, па дури и подобри. Има километарски долги плажи, а морето е топло и тиркизно. Проблем се само малку камчињата при влезот, не е песок, но токму и затоа е толку проѕирно. Одите малку и веднаш почнува длабоко.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-10.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-36.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-26.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-14.jpg

Во рестораните има одлична услуга и морска храна, како и сѐ друго, совршено приготвено и сервирано. Цените може да се каже дека се охридски или како во луксузните скопски локали, што значи сосема пристојни за оброк со поглед на море. Но, верувам дека ова нема да потрае долго и наскоро цените ќе се вивнат до небо.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-27.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-17.jpg

Има низа луксузни ресорти со 5 ѕвезди во кои за 7 ноќевања се плаќа и по 5.000 евра, а дефинитивно има и клиентела за истите.

Во Дерми поголемиот дел од туристите се помлади, додека соседниот град Химара е посоодветен за фамилијарен одмор, иако и во Дерми плажите се во ред за со деца.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-06.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-05.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-04.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-03.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-11.jpg

Ќе добиете сосема поинаква слика за Албанија и тоа на сите страни девојки со модерни бикини, култура на ниво на плажите, завиден возен парк и одлични локали.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-44.jpg

Единствено може да ве иритира начинот на возење и паркирање, како и некои несредени паркинзи на кои се наплаќа, а нема ниту асфалт, но целиот регион е во процес на градба, па сликата ќе биде сосема поинаква за неколку години.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-09.jpg

До луксузните ресорти никнуваат уште полуксузни, но сѐ уште секаде се плаќа со кеш, дури и во некои хотели, што е соодветно нагласено и на Booking. Во некои локали нема да ви прифатат ниту евра. Затоа добро е да имате секогаш сменето леќи. Исто така во некои локали келнерите може да не знаат англиски, па цената да ви ја напишат на својот телефон и да ви ја покажат.

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-08.jpg

bev-na-odmor-vo-dermi-albanija-zoshto-toplo-go-preporachuvam-02.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

„Бев во Неи Пори овој јуни 2023, лежалка со кафе е 5 евра, морето е уште студено, но едно селце кое ... „Пријатно бев изненадена од ниската цена на вилата во која во престојував, од не...
8 работи на кои не треба да трошите пари на вашиот одмор (кога престојувате во хотел) Не вреди да давате многу пари за полуксузна соба – во повеќето хотели, нема голе...
Евтино, а убаво: 5 локации во Албанија со најниски цени за одмор покрај море Летото е во полн ек, температурите се високи и единствен спас од горештините е п...
5-те најубави плажи во близина на Кавала (идеални и за забава и за одмор со деца) Плажата Vrasida е сместена во залив, помеѓу Ammolfi и Nea Peramos и е една од на...
14 најубави плажи во Европа за 2024 – пет се во Грција, една во Албанија Златни, песочни плажи на Канарските острови, диви плажи во Грција, широки плажи ...
„Бев на Тасос, стигнавме за околу 5 часа од Скопје, вљубувањето во островот ми започна со галебите н... „Вљубувањето во Тасос ми започна со белите галеби на траектот, кои ми јадеа од р...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg