Кога е премногу ладно за излегување со бебе во зима + 7 совети за облекување на најмалите

Кога се вози во автомобил во зима, бебето или малото дете не смее да носи дебела јакна под ременот од седиштето за автомобил. Постојат повеќе правила за тоа како треба да ги облекувате најмалите за излегување во зима. Кои се тие?

bebeto-ne-smee-da-nosi-debela-jakna-vo-sedishteto-za-avtomobil-drugi-korisni-soveti-za-oblekuvanje-vo-zima-01.jpg

Да се излезе или не? – прашањето е сега.

Стручните лица постојано апелираат дека студеното време и ниските температури не треба да ни бидат изговор за малите деца и бебињата да не се вадат надвор, а родителите ги поставуваат вечните прашања:

„Колку и како да го облечеме детето за да не му студи и кога е премногу студено и не смееме да излегуваме?“

bebeto-ne-smee-da-nosi-debela-jakna-vo-sedishteto-za-avtomobil-drugi-korisni-soveti-za-oblekuvanje-vo-zima-02.jpg

Овие прашања особено се важни за родителите на бебиња, коишто за разлика од малите деца што знаат да кажат дека им е топло или ладно, сè уште не се во можност со зборови да го изразат сопственото незадоволство.

bebeto-ne-smee-da-nosi-debela-jakna-vo-sedishteto-za-avtomobil-drugi-korisni-soveti-za-oblekuvanje-vo-zima-03.jpg

Според стручните лица неопходно е бебињата и малите деца да ги вадиме најмалку по еден час дневно на прошетка и на чист воздух за на тој начин да стекнат имунитет.

Во продолжение проследете неколку интересни податоци што сигурно ќе ви се најдат доколку и вие се соочувате со истата дилема.

Како да се облечете за излегување?

Децата, а особено бебињата се почувствителни на температурните промени од возрасните луѓе затоа што нивните тела сè уште не се во можност да ја регулираат телесната температура.

Кај нив лесно температурата може да се спушти под 35 степени и да се развие состојба на хипотермија.

bebeto-ne-smee-da-nosi-debela-jakna-vo-sedishteto-za-avtomobil-drugi-korisni-soveti-za-oblekuvanje-vo-zima-04.jpg

За да му биде топло, неопходно е да го облечете бебето во повеќе слоеви.

Сепак, имајте на ум, дека на детето не смее да му биде ниту премногу топло, затоа што како што е опасна состојбата на хипотермија, подеднакво опасна е и состојбата на хипертермија (односно прекумерно загревање).

Во главно правилото е следно: Бебето треба да има еден слој повеќе од она што го носите вие и во кое се чувствувате пријатно.

Така, доколку вие се чувствувате комотно со една блуза со долги ракави и јакна, бебето треба да носи боди со долги ракави, блуза и јакна.

Доколку одите на прошетка со количка, облечете го убаво бебето и прекријте го со ќебе или со зимска прекривка и убаво завиткајте го за да му биде топло.

Ако планирате да си играте надвор, освен јакната задолжително е да му облечете и капа и ракавици, затоа што кај бебињата и малите деца најчувствителни се: брадата, ушите, носот, прстињата на рацете и на нозете.

bebeto-ne-smee-da-nosi-debela-jakna-vo-sedishteto-za-avtomobil-drugi-korisni-soveti-za-oblekuvanje-vo-zima-07.jpg

На следната страна погледнете како да го облечете детето за возење во автомобил и погледнете го температурниот водич, за да знаете кога е премногу ладно за излегување...



Би можело да ве интересира:

Луѓе постари од 40 години откриваат: „Зошто не зажалив што немам деца?“ „Со партнерот ја имаме целата слобода што ја сакаме. Можеме да патуваме кога сак...
„Не сакам да имам деца – мојата цел е да спијам, да одам во шопинг и да одам на маникир“ „Дали децата се целта во животот и дали ако имате деца нема воопшто да имате вре...
40 најиритантни коментари за новите родители (кои веројатно ви ги кажувале и вам) „Пред да се свестиш, веќе ќе тргне во средно училиште“, „Не заборавај да му прав...
Мајка од Кина го пронашла киднапираниот син по 32 години - Бил продаден на пар без деца за 760 евра Ли Џингзи од Кина поминала повеќе од три децении во потрага по својот син, Мао Ј...
Момче од Кореја (4) го расплака целиот свет, откако кажа зошто мисли дека родителите го мразат „Мајка ми ме мрази, не сака да си игра со мене“ – дете од Јужна Кореа ги освои с...
Колку вода треба да пиете додека доите за да спречите дехидрирање? Колку вода треба да пиеме додека доиме? Дали сме испиле премногу или премалку те...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg