10 работи кои не треба да му ги наметнувате на вашето дете (и зошто)

Колку пати ви се случило да му кажете на детето да излаже дека не сте дома на телефон, или да го терате да јаде затоа што сметате дека не каснало ништо? Кои 10 работи не треба да го терате детето да ги прави и треба да му дозволите тоа само да донесе одлука?

da-lazhe-za-vas-da-spie-samo-10-raboti-shto-ne-treba-sosila-da-mu-gi-nametnuvate-na-deteto-01.jpg

Иако ви се чини дека децата не знаат што сакаат тие многу убаво знаат кога нешто не им се допаѓа или им се допаѓа. Дополнително во некои од ситуациите треба особено да внимавате за да не им упатите погрешна порака дека некое однесување е оправдано и дозволено во одредени ситуации.

Кои 10 работи никогаш не треба сосила да му ги наметнувате на детето?

Да лаже за вас

На сите може да им се случи да им заѕвони телефонот и ако не се расположени за разговор да му кажат на детето да излаже дека не се дома.

Ако му давате до знаење на детето дека според вас е во ред да лаже кога вам тоа ви е потребно, како тогаш ќе го научите дека ова не е добра навика?!

Тоа ќе процени дека нема ништо лошо во лажењето, па ќе почне да го применува во секојдневното однесување.

da-lazhe-za-vas-da-spie-samo-10-raboti-shto-ne-treba-sosila-da-mu-gi-nametnuvate-na-deteto-02.jpg

Да јаде ако не е гладно

Децата треба да имаат 3 главни оброци дневно или пет помали оброци, но секое дете е приказна за себе.

На детето нема ништо да му се случи ако не јаде во моментот кога вие го терате со сила да јаде, а насилното хранење може да има долгорочни последици и да предизвика нарушувања во исхраната.

da-lazhe-za-vas-da-spie-samo-10-raboti-shto-ne-treba-sosila-da-mu-gi-nametnuvate-na-deteto-04.jpg

Да биде тоа што не е

Некои деца се повлечени и срамежливи и нема потреба да им наметнувате да бидат подружељубиви и постојано да се дружат со други деца ако не сакаат.

Прифатете дека вашето дете сака да си игра само со едно другарче и не го интересираат другите деца.

Истото важи и за оние деца пак што сакаат постојано да бидат опкружени со други деца и да другаруваат. Дозволете му на вашето дете постојано да биде во друштво на други деца и да го прави тоа што го сака.

da-lazhe-za-vas-da-spie-samo-10-raboti-shto-ne-treba-sosila-da-mu-gi-nametnuvate-na-deteto-11.jpg

Да се извинува кога не знае што згрешило

Нема потреба да му наметнувате на детето да им се извинува на другарчињата со кои се скарало, ако и самото не може да увиди во што му е грешката.

Потребно е прво да му објасните каде згрешило за да сфати за што треба да се извини.

da-lazhe-za-vas-da-spie-samo-10-raboti-shto-ne-treba-sosila-da-mu-gi-nametnuvate-na-deteto-06.jpg

Да се поздравува со непознати луѓе

Понекогаш децата немаат проблем да се поздрават со некои луѓе, но од други се срамат и тоа е во ред.

Запомнете детето не е ниту непристојно, ниту безобразно, само не се чувствува доволно безбедно за да ѝ дозволи на таа личност да „влезе во неговиот интимен простор“.

da-lazhe-za-vas-da-spie-samo-10-raboti-shto-ne-treba-sosila-da-mu-gi-nametnuvate-na-deteto-08.jpg

Уште 5 работи на следната страна...Би можело да ве интересира:

Писмо до моето дете: „Ти си мојата сјајна ѕвезда во овој темен универзум“ Мое дете... Ти си моето денес, моето утре и сите мои денови, по утрешниот. Ти си...
„Мојот живот пред децата vs. по децата и зошто не би го менувала за ништо на светот?“ Пред децата, мојата романтична љубов кон партнерот мислев дека е најдлабоката љу...
„Не сакам да имам деца – мојата цел е да спијам, да одам во шопинг и да одам на маникир“ „Дали децата се целта во животот и дали ако имате деца нема воопшто да имате вре...
Илустрации за родители: Како да се справите со непријатните ситуации со вашите деца? Што да направите кога детето не сака да ги дели играчките или, пак, кога ќе науч...
Бон-тон правила што секој родител треба да му ги каже на своето дете Научете ги децата дека не е во ред да прекинуваат некој додека разговара. Од поч...
Луѓе постари од 40 години откриваат: „Зошто не зажалив што немам деца?“ „Со партнерот ја имаме целата слобода што ја сакаме. Можеме да патуваме кога сак...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg