Правилно користете ја турпијата и уште 8 совети за здрави и цврсти нокти

За здрви и цврсти нокти, еднаш неделно правете си купка со малку лук и вода. Лукот има состојка што ги зајакнува ноктите, а бидејќи ќе го измешате со вода, нема да имате проблем со непријатниот мирис.

pravilno-koristete-ja-turpijata-i-ushte-8-soveti-za-zdravi-i-cvrsti-nokti-01.jpg

Навистина не е потребно многу за да имате здрави и цврсти нокти. Покрај здравата исхрана, треба да обрнете внимание на некои ситници во нивната нега кои не одземаат многу време, а даваат одлични резултати.

Во продолжение девет совети кои ќе ви помогнат да ги зајакнете ноктите:

Правилно користете ја турпијата

Кога ги стругате ноктите со турпија, многу е важно да ја движите во само една насока.

Ако ги стругате ноктите движејќи ја турпијата лево-десно само ќе ги оштетите. Кога ја движите турпијата во само една насока, подобро ќе ги обликувате и ќе добиете мазен финиш.

pravilno-koristete-ja-turpijata-i-ushte-8-soveti-za-zdravi-i-cvrsti-nokti-02.jpg

Отстранувајте ги малите парчиња кожа

Важно е да ги отстранувате малите парчиња мртва кожа што се јавуваат покрај ноктите, но никако немојте да го правите тоа со вашите заби.

Најпрво, на прстите има многу бактерии кои не би сакале да се најдат во вашата уста. Покрај тоа, со забите лесно можете да си направите рани околу ноктите.

За оваа намена користете грицкалка за нокти која ќе ја дезинфицирате пред и откако ќе ја употребите.

pravilno-koristete-ja-turpijata-i-ushte-8-soveti-za-zdravi-i-cvrsti-nokti-03.jpg

Немојте постојано да носите вештачки нокти

Вештачките нокти се одличен начин да имате маникир што ќе ви трае долго, но одвреме-навреме „одморајте“ ги ноктите од ова.

pravilno-koristete-ja-turpijata-i-ushte-8-soveti-za-zdravi-i-cvrsti-nokti-002.jpg

Како да го поправите скршениот нокт?

Ако ви се скрши еден нокт, не мора да ги сечете сите. Наместо тоа, исечете мало парче од вреќичка чај, колку да можете да го покриете поткршениот нокт.

Ставете слој безбоен лак на ноктот (или лепак за нокти), ставете го парчето од вреќичката чај, па ставете уште еден слој лак.

Откако лакот ќе се исуши добро, можете и малку да го истругате ноктот со турпија за да го израмнети залепениот дел. Потоа само лакирајте го ноктот како и останатите.

Ноктот нема да изгледа совршено како и останатите, но овој трик ќе ви го спаси маникирот. 

pravilno-koristete-ja-turpijata-i-ushte-8-soveti-za-zdravi-i-cvrsti-nokti-05.jpg

Уште пет совети на следната страница...



Би можело да ве интересира:

10 правила за беспрекорен маникир со гел лак (кој ќе ви трае подолго) Откако ќе направите маникир на ноктите не ги ставајте рацете под жешка вода први...
Природни продукти кои ќе ви помогнат да се справите со акните (а веќе ги имате дома) Алое вера, краставица - постојат природни намирници кои можат да ви помогнат во ...
Краставица против црвенило и 7 трикови за убавина за секоја пригода Стапалата на нозете ви се груби, а турпиите и кремовите не ви помагаат? Треба са...
Каков маникир да изберете оваа есен за да бидете во тренд – Од чоколадни, до речиси проѕирни нокти (... Металик нокти со врв од мат лак, нокти во боја на топло чоколадо, но и речиси пр...
Зошто косата ви се мрси често и како да се справите со овој проблем? Постојат многу причини за често мрсење на косата – од неправилно миење, до хормо...
Сите нијанси на жолто - Идеи за пролетен маникир Металик или мат, нежна како банана или силно жолта... Која нијанса и стил се ваш...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg