Влага, чување непотребни предмети: Знаци дека вашиот дом е нездраво место за живеење


Влага, чување непотребни предмети: Знаци дека вашиот дом е нездраво место за живеење

Можеби сакате да го одложувате бришењето прашина, му дозволувате на кучето да спие во вашиот кревет и не преземате ништо за влагата во тоалетот.

znaci-deka-vashiot-dom-e-nezdravo-mesto-za-zhiveenje-01.jpg

Но, овие навидум невини пропусти можат да го направат вашиот дом нездрава средина за живеење. Погледнете кога е време да преземете нешто.

Во домот има премногу влага

Иако влагата е нормална појава во секој дом, не треба да ја има премногу.

Причината е што мувлата вирее навистина добро во влажна околина, па доколку во домот има влага, речиси сигурно ќе се појави мувла. 

Проблемот со мулата е што може да го иритира грлото, да предизвика кашлање и кивање, иритација на очите и во некои случаи, иритација на кожата.

Чистите без ХЕПА филтер на правосмукалката

ХЕПА (HEPA: high-efficiency particulate air) филтрите за правосмукалки го спречуваат разнесувањето на ситните честички прашина од правосмукалката.

Овие честички го загадуваат воздухот, а добро познат факт е дека лошиот воздух ја влошува состојбата на алергиите и астмата. Па, добро би било да инвестирате во ваков филтер.

znaci-deka-vashiot-dom-e-nezdravo-mesto-za-zhiveenje-03.jpg

Заборавате да го смените филтерот на правосмукалката

Доколку користите филтер за правосмукалка, важно е да го менувате на секои 6 месеци или кога ќе забележите дека е истрошен.

На овој начин филтрирањето на честичките ќе биде поефикасно, но и ќе ѝ го продолжите животот на правосмукалката.

Не ги чистите вентилите во домот

Доколку во домот имате систем за вентилација, важно е да ги чистите и вентилите.

На овие вентили се собираат тони прашина и честички кои потоа се разнесуваат низ вашиот дом. Доколку не можете да ги исчистите самите, секогаш можете да побарате помош од професионалец.

znaci-deka-vashiot-dom-e-nezdravo-mesto-za-zhiveenje-04.jpg

Немате добра вентилација во тоалетот

Доколку имате прозорец во тоалетот, најдобро е да го држите отворен додека се бањате. Истото важи и ако имате само вентилација – секогаш вклучувајте го вентилаторот.

Вишокот влага во тоалетот може да ги оштети ѕидовите и, како што веќе напоменавме, да предизвика појава на мувла.

Употребувате погрешни средства за чистење

Кога ги нанесувате средствата за чистење низ разните површини од домот, вие ги вдишувате.

Но хемикалиите во најупотребуваните средства за чистење се штетни за дишните патишта и белите дробови. Поради тоа, носете заштитна маска додека чистите со хемиски средства.

znaci-deka-vashiot-dom-e-nezdravo-mesto-za-zhiveenje-05.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Топ 5 работи во домот на кои не смеете да штедите дури и кога сте „кнап“ со пари Од прозорци до добра инсталација, кога опремувате или реновирате дом на кои рабо...
4 трикови со кои вашиот тоалет ќе блеска за кратко време и малку пари Нема потреба да давате пари на скапи средства... Со лимон, алкохолен оцет, сода ...
11 лекции кои треба да ги научите пред да се селите во нов дом Преселувањето од еден во друг дом не е воопшто лесно, па затоа треба да ги слуша...

Најчитани неделава