Никогаш немојте да перете облека на 30 или 40 степени


Никогаш немојте да перете облека на 30 или 40 степени

Честопати, особено кога ни се брза да пуштиме повеќе машини во денот, знаеме да ги пуштиме алиштата на брза програма, која најчесто е на 30 степени. Денес, на повеќе од 50% од алиштата стои ознака да се перат на максимум 40 степени.

nikogas-nemojte-da-gi-perete-alistata-na-30-ili-40-stepeni-01.jpg

Постои истражување кое вели дека бактеријата ешерихија коли се пренесува преку облеката кога ја перете на пониски температури.

Водата не треба да биде загреана на помалку од 60 степени.

Иако перењето на 30 степени најчесто е брза и економична идеја, потрудете се барем долната облека, и облеката која има директен допир на кожата да ја перете на повисока температура.

nikogas-nemojte-da-gi-perete-alistata-na-30-ili-40-stepeni-2.jpg

Бактериите живеат во нашиот организам и на телесна температура од 37 степени, што значи дека 30 степени со сигурност нема да ги елиминираат.

На патики испрани на ниска температура постојат дури 10.000 штетни организми, а само во две лажици вода која ја користи машината за перење има околу милион бактерии.

nikogas-nemojte-da-gi-perete-alistata-na-30-ili-40-stepeni-1.jpg

За да се осигурате дека бактериите не се задржале во вашата машина за перење, се препорачува барем еднаш во месецот да ја пуштите да работи на 90 степени без облека во неа.

Е. П. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Работи кои може да ги перете во машина, без да се уништат Машината за перење облека може да ни помогне за перење на многу други работи, иа...
10 работи кои никогаш не треба да ги чувате во бањата Иако некои производи се наменети за да се користат во бањата, дефинитивно не тре...
Кои работи треба да ги перете почесто, а кои поретко? Знаевте ли дека дури 90% од облеката што ја перете не е воопшто валкана? Истовре...

Најчитани неделава