Кујнски прибор кој не смее да го користите подолго од 1 година


Кујнски прибор кој не смее да го користите подолго од 1 година

kujnski-pribor-koj-ne-smee-da-go-koristite-podolgo-od-1-godina-001.jpg

Сигурно во последната година, па и повеќе, ги немате променето следниве кујнски додатоци, без да размислите колкаво легло на бактерии се има создадено во нив.

Ренде

Би требало најмалку еднаш годишно да го менувате рендето, со оглед на тоа што со него рендате од лимон до чоколадо, а има тешко достапни делчиња за темелно миење.

Кујнски крпи

Во кујнските крпи најлесно се собираат бактерии, без оглед на тоа дали ги користите за да бришете раце, садови или само дамки.

Важно е да ги перете често, но и да ги менувате на година дена.

kujnski-pribor-koj-ne-smee-da-go-koristite-podolgo-od-1-godina-2.jpg

Даски за сечење

Дрвени или пластични, даските за сечење имаат ситни посекотини од ножевите на себе, а во нив се собираат парчиња од храната кои е тешко да ги исчистите.

Користењето на ваквите даски подолго од 1 година е ризично за здравјето.

Дрвени лажици

Исто како и кај даските за сечење, така и дрвените лажици со текот на времето се здобиваат со пукнатини каде се собира храната, а е тешко достапно место за чистење.

Освен ако не сакате насобраните бактерии да ги раширите во храната која ја подготвувате, крајно време е да купите нова лажица.

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Што најпрво забележуваат луѓето во неуредните домови? Некогаш не можете да гледате како не е сè под конец кај вас дома, а некогаш пак,...
10 работи кои не треба да ги чувате во подрум, а сигурно половина од нив ви се таму Оние кои имаат подрум знаат колку овој простор ги спасува кога треба да ѝ најдат...
Како свежото цвеќе да трае подолго во домашен амбиент? Вазна полна цвеќе во вашата дневна соба е душа полна љубов и опојни мириси. Но т...