Предмети на кои треба да обрнете повеќе внимание кога ги чистите

Постојат луѓе кои имаат екстремно чисти домови, а нивните тајни се повеќе од едноставни.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-001.jpg

Важно е да обрнете повеќе внимание и почесто да ги чистите овие предмети во домот, за секогаш „да свети.“

1. Филтерот на клима уредот треба да се чисти на 1 до 2 месеца, посебно во периоди кога климата е активна секојдневно.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-01.jpg

2. Садот во кој се цедат тенџерињата и чиниите мора да се чисти еднаш во неделата, како не би собрал мувла.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-02.jpg

3. Филтрите во машината за миење садови би требало да се чисти редовно, односно еднаш месечно, како би спречиле затнување.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-03.jpg

4. Внатрешноста од казанчето треба да се чисти 2 пати во годината, со тоа што ќе додадете малку бел оцет и ќе оставите да отстои 12 часа. На овој начин спречувате формирање на бигор и овозможувате добро функционирање на механизмот.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-04.jpg

5. Микро печката би требало да ја чистите барем еднаш неделно, ако ја користите секојдневно, но без тешки хемикалии.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-05.jpg

6. Вентилацијата во тоалетот треба да се чисти на 6 месеци, како би функционирала подобро.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-06.jpg

7. Страничниот дел од рерната, иако не се гледа, треба да се чисти минимум еднаш во годината.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-07.jpg

8. Филтрите на аспираторот, бидејќи не се чистат, треба да се менуваат на секои 6 месеци.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-08.jpg

9. Одводите каде се собира храна мора да се чистат на 2 месеци и тоа темелно. Со соодветни средства.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-09.jpg

10. Мрежичките на чешмите собираат повеќе нечистотија од што може да замислите и затоа треба да се чистат на 6 месеци.

predmeti-na-koi-treba-da-obrnete-povekje-vnimanie-koga-gi-cistite-10.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Водич за „добри домаќинки“ од 1950-та: Масата за појадок се мести навечер, тоалетот се чисти секој д... Според ова упатство, секој ден треба да избришете прашина, да ја проветрите пост...
Намирници од кујната кои ги чистат загорените тенџериња и тави подобро од сјајот за садови Доколку сте од оние луѓе на кои садовите за готвење честопати им загоруваат на д...
Предмети во домот што може (и треба) да ги замените со поеколошки варијанти Наместо пластични, купете неколку метални сламки кои ќе можете да ги користите с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg