На гости кај Кристина: Поткровје во Скопје со уметничко катче и „направи сам“ проекти со ограничен буџет (фото)

„Во време на консумеризам, јас сакав да го средам новиот дом со мебел и покуќнина што веќе беше заборавена во подрум, на таван, во шкафче кое никогаш не се користи … Во дворот работев на репарирање на сите можни фотлји, шкафчиња, комоди. Стругав, бојадисував, лепев, преправав“, раскажува Кристина Симеонова (46) за CRNOBELO.com.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-01.jpg

Кристина Симеонова (46) од Скопје, по професија дипломиран фармацевт, специјалист по Испитување и контрола на лекови, за себе и својот син направила дом реновирајќи го поткровјето од семејната куќа на нејзините родители.

Со многу креативност и љубов создала удобно катче за неа и нејзиниот наследник и тоа користејќи стар мебел. Омилена ѝ е уметничката галерија.

За уредувањето на својот дом таа открива за CRNOBELO.com:

„Кога дојде време да создадам дом за мене и мојот син Коста (15), наместо стан во центарот на градот, јас решив поткровјето на фамилијарната куќа на моите родители во Љуботенски пат, Радишани да го претворам во наше живеалиште. Бидејќи ја сакам природата и комоцијата на предградието ова ми изгледаше како идеална опција.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-02.jpg

Штом ми се појави оваа идеја веднаш ја побарав Соња Наковска – архитект, која многу добро ги разбра моите потреби, ме охрабри дека се можни и ги преточи во прекрасен проект од 85 m2.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-18.jpg

Мојата идеја за внатрешното уредување беше „минимализам“, ама не оној кој сите го препознаваме како стил во уредување, туку во смисла на финансиски аспект и искористување на постоечките ресурси и „Low costs“ концепт.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-21.jpg

Во време на консумеризам во коешто сите сме вовлечени, премногу купуваме и во исто време исто толку фрламе, јас сакав да го средам новиот дом со мебел и покуќнина што веќе беше заборавена во подрум, на таван, во шкафче кое никогаш не се користи… Често знам да кажам дека најубавите работи се бесплатни. Потребна е идеја, креативност и желба.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-20.jpg

Предизвик ми беше сè што може да се обнови, репарира, пренамени да биде дел од мојот дом и да не заврши тажно во некој контејнер.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-26.jpg

Така што додека екипата работеше на поткровјето, јас во дворот работев на репарирање на сите можни фотлји, шкафчиња, комоди. Стругав, бојадисував, лепев, преправав.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-03.jpg

Ги научив сите техники на отстранување на стара боја. Така што целиот мебел, освен софата и креветот во спалната соба беа стари парчиња собрани од целата фамилија.

na-gosti-kaj-kristina-potkrovje-od-kukja-so-restavrirani-parchinja-mebel-i-umetnichka-galerija-foto-23.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

На гости кај Надица: Светол стан во Скопје со шарени плочки во кујната и впечатливи парчиња мебел (ф... „Станот го уредувавме заедно со сопругот, кој по професија е архитект. Најколори...
На гости кај Силвана: Стан од 72m2 во Скопје со библиотека и тиркизна гарнитура (фото) „Идејата за уредувањето на станот, како и боите ги договаравме заедно ...
На гости кај Игор Митровиќ: Модерен стан од 65m2 во Аеродром со лед осветлување во сите простории (ф... „Зградата во која живеам е нова, пред нецела година се пушти во употре...
На гости кај Анастасија: Стан од 90m2 во скопската населба Карпош 4 со многу дрво и топли тонови (фо... „Омилени детали ми се автентичниот ретро аналоген аудио систем сместен на интере...
На гости кај Мартина: Семејна куќа во Виница со природен камен и двор со многу дрвја (фото) „Во куќата направивме многу промени, не само во дизајнот на ентериер, туку и сит...
На гости кај Александра: Празнично украсен стан во Скопје, во кој е накитено дури и во кујната (фото... „Традиционално, украсувањето во мојот дом започнува од нејзиното височество - ел...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg