Тешкотии со слабеење и уште 4 знаци дека треба да јадете повеќе (здрави) масти

Мастите во храната често имаат лоша репутација. И покрај она што можеби сте го слушнале, јадењето масти не ве дебелее - сè додека ги јадете умерено. Всушност, мастите се суштински дел од урамнотежена исхрана. Па, кои се знаците дека на вашето тело му недостасуваат масти?

suva-kozha-i-drugi-problemi-koi-ukazhuvaat-deka-vi-trebaat-povekje-masti-vo-ishranata-01.jpg

На вашето тело му требаат масти во исхраната за многу различни биолошки процеси. Недостатокот од масти може да доведе до здравствени проблеми.

Мастите се еден од изворите на енергија за телото. Ни обезбедуваат извор на калории, кои се потребни за физичка активност и основни метаболички функции.

Кога внесуваме масти, нашите тела ги разградуваат во масни киселини, кои се користат како гориво за нашите мускули и органи.

Неколку знаци дека можеби ви требаат повеќе масти во исхраната:

Сува кожа

Ако вашата кожа е сува и ве чеша, тогаш почнете да внесувате здрави масти, кои помагаат да ја одржите кожата хидрирана и еластична.

suva-kozha-i-drugi-problemi-koi-ukazhuvaat-deka-vi-trebaat-povekje-masti-vo-ishranata-02.jpg

Постојано сте гладни

Ако постојано сте гладни, дури и по јадење, тогаш можеби не консумирате доволно масти.

Мастите повеќе заситуваат од јаглехидратите или протеините и можат да ви помогнат да го намалите апетитот.

Тешкотии со слабеење

Ако имате тешкотии со слабеењето и покрај тоа што јадете нискокалорична диета, тоа може да биде затоа што не внесувате доволно масти.

Јадењето умерено количество здрави масти всушност може да ви помогне да ослабите со намалување на апетитот и забрзување на метаболизмот.

suva-kozha-i-drugi-problemi-koi-ukazhuvaat-deka-vi-trebaat-povekje-masti-vo-ishranata-03.jpg

Лоша функција на мозокот

Вашиот мозок се состои од околу 60% масти, па затоа е важно да консумирате доволно здрави масти за поддршка на неговата функција.

Ако имате проблеми со концентрацијата или меморијата, тоа може да биде знак дека ви требаат повеќе масти.

Болки во зглобовите

Здравите масти имаат антивоспалителни својства кои можат да помогнат во намалувањето на болките и вкочанетоста во зглобовите.

Ако чувствувате болки во зглобовите, тоа може да биде знак дека не внесувате доволно од овие здрави масти во вашата исхрана.

suva-kozha-i-drugi-problemi-koi-ukazhuvaat-deka-vi-trebaat-povekje-masti-vo-ishranata-04.jpg

Храна полна со здрави масти

  • Авокадо
  • Путер
  • Кокосово масло
  • Маслиново масло
  • Јаткасти плодови и семиња
  • Јајца
  • Говедско месо
  • Риба (лосос, скуша)
  • Црно чоколадо

M. Г. | Црнобело / pixabay.com

Би можело да ве интересира:

Намирници кои траат „вечно“, но им се менува вкусот по неколку месеци (и не треба да ги јадете) Маслиновото масло, јаткастите плодови и киноата навистина имаат многу долг рок н...
Зошто не треба повторно да ја користите кремата за заштита од сонце од минатата година? Tоплите зраци на сонцето нè поттикнуваат да се препуштиме на активности на отвор...
8 чести кулинарски грешки што сите самоуверени домаќинки ги прават (а не треба) Јајцето го кршите од работ на садот, па внатре ви паѓаат лушпи, не пробувате дал...
4 совети со кои најлесно ќе ги промените лошите навики во исхраната Ако се изгладнувате, вашето тело ќе почне да складира повеќе масти, па постои ри...
Овошје што треба да го јадете почесто ако сакате да го симнете вишокот килограми Јагодите, праските и сливите се само дел од овошјето што може да ви помогне во б...
10 кулинарски грешки со кои ги уништувате здравите состојки на храната Сите знаат дека кога медот ќе се изложи на топлина ги губи своите здрави состојк...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg