9 производи кои не сте знаеле дека погрешно ги миете цел живот

Сите знаеме дека овошјето и зеленчукот се мијат пред да ги излупиме или исечкаме во вид на салата, но кој би рекол дека тетрапак пакувањата и лименките треба добро да ги исплакнете пред употреба?

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-01.jpg

Има 9 производи кои сигурно и вие сте ги миеле погрешно, или воопшто не сте го правеле тоа:

Замрзнат зеленчук

Третирајте го исто како и свежиот зеленчук, што значи добро измијте го пред да го готвите.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-02.jpg

Ориз

Сите типови на ориз мора да се поминат преку 3 до 4 води пред да ги зготвите. Исто важи и за останатите житарки кои содржат скроб.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-03.jpg

Школки и остриги

Секоја морска храна мора да биде темелно измиена, дури и да е замрзната. Не ви требаат „зачини“ како остатоци од песок или алги.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-04.jpg

Млечни течности

Тетрапак пакувањата со млечни производи задолжително треба да ги исплакнете пред да ги отворите. Млеката и јогуртите поминуваат низ многу раце додека да стигнат на полиците во супермаркетот, па за да ги намалите шансите бактериите да се прошират, задолжително исплакнете ги со силен млаз вода.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-05.jpg

Риба

Поточно, секоја површина до која ќе го допрете филетот риба. Дури и да купувате исчистена и исечена риба на парчиња, задолжително треба да ја исплакнете, а потоа даската и ножот темелно да ги исчистите.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-06.jpg

Зелка

Прво мора да ги извадите најгорните 2-3 слоја листови, со оглед на тоа што може да имаат земја помеѓу нив. Зелката и зеленчуци кои имаат слоеви листови најдобро е да ги потопите во млака вода со неколку лажички оцет. Потоа темелно да ги исплакнете.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-07.jpg

Пијалаци во лименки

Пред да ја допрете лименката до устата, задолжително мора да ја измиете темелно. Исто како и кај тетрапак пакувањата, така и лименките поминуваат низ многу раце и долг транспорт пред вие да ги купите.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-08.jpg

Лиснати зеленчуци

Марулата, спанаќот, руколата и другите листати салати мора да ги миете лист по лист. Одвојте ги, потопете ги во длабок сад полн со вода, па исцедете ги на чиста крпа која ќе ја впие влагата. Потоа може да правите салата.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-09.jpg

Јаболка

Не е доволно да ги проплакнете со вода. Подобро е да ги оставите во сад со вода и 1 лажичка сода бикарбона околу 12 минути, за сите пестициди да може да се исчистат. Потоа се безбедни за консумирање.

9-proizvodi-koi-ne-ste-znaele-deka-pogresno-gi-miete-cel-zivot-10.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

6 видови храна кои никогаш не треба да ги носите на плажа Кога станува збор за уживање во денот на плажа, од клучно значење е пакувањето н...
8 продукти кои (најчесто) ги миеме погрешно Дали знаете како правилно се мие зелката? Или пак, јаболката? Прочитајте дали ја...
10 популарни јадења од целиот свет кои мора да ги пробате барем еднаш во животот Пржена риба со помфрит од Англија и пита со спанаќ, позната и како „spanakopita“...
Кулинарски грешки поради кои не ви успеваат ни едноставните рецепти Ако палачинките ви излегуваат тегави, тогаш најверојатно многу го матите тестото...
4 совети со кои најлесно ќе ги промените лошите навики во исхраната Ако се изгладнувате, вашето тело ќе почне да складира повеќе масти, па постои ри...
10 јапонски кулинарски трикови (од кои многу можеме да научиме) Јапонците имаат едноставен тест за да ги селектираат доматите за сос и оние за с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg