Марко Џамбазоски: „Сакам да истражувам и да покажам дека Македонија е многу повеќе од Скопје и Охрид“

Марко Џамбазоски од Скопје со неговиот авантуристички дух постојано ја истражува Македонија. Со посетени повеќе стотици села и природни убавини може да се каже дека ги има откриено и доживеано едни од најубавите места во нашата земја.

marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 14 copy

Во продолжение следува разговор со Марко кој ни открива за неговите патување низ Македонија.  

Марко имаш посебна страст за истражување на македонските села и сета убавина што се наоѓа во нашата земја. Кои места успеа да ги посетиш летово?

Патувањето низ оние помалку познати места во Македонија ми претставува вистински издувен вентил кој ме прочистува од монотонијата која општеството немилосрдно ја наметнува, но исто така ми ја буди креативноста и ме поврзува со природата.

Овие авантури ги практикувам во текот на целата година, а летово се трудев секое наредно патување да ми е во различен предел од земјава. Па така, во западниот дел на Македонија посетив повеќе мијачки села – Гари, Лазарополе, Селце, па еден куп села и природни убавини во источниот дел како Џуџевскиот водопад, Блатец, Владимирово, село Крушево, Нов Истевник, селата во Овчеполието, а секако како летна дестинација не  ги пропуштам Топлите Вирови во демиркапискиот предел.

Има уште многу места кои беа дел од летните патувања, а љубопитните можат да го посетат мојот Инстаграм профил @markodzambazoski каде што ги објавувам речиси сите места што ги посетувам.

marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 6 copy

Што те мотивира да им дадеш предност на помалку познати и оддалечени места, наместо на популарни и добро познати локации во Македонија?

Генерално во животот никогаш не сум бил привлечен од она што се нарекува комерцијала. Па така, оние пречесто посетувани места од кои сме виделе бескрајно многу фотографии што дури нѐ прави да се чувствуваме како веќе да сме биле таму никогаш не ми биле голем предизвик.

Сакам да го вклучувам авантуристичкиот дух и да истражувам, но и да покажам дека Македонија е многу повеќе од Скопје и Охрид и дека поседуваме бескрајни убавини за кои не знаеме ни дека постојат.

Понекогаш тргнувам без никаков план, посетувам случајни места, но никогаш не сум си заминал разочаран.

marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 12 copy

Можеш ли да ни ги откриеш најнезаборавните искуства од твоите патувања низ Македонија? И кои беа клучните работи за сите тие моменти да ти бидат едни од најдрагите?

Веројатно најубавото чувство е кога ќе пристигнеш до посакуваната дестинација после голем труд.

Ќе раскажам една случка од потрагата по еден водопад во мариовскиот предел, до кој не постоеше никаков прооден пат и каде што веројатно многу долго време не стапнало човечко стапало. Таму природата создала густа шумска завеса од различни видови трње, правејќи го пристапот да изгледа невозможен. Но, тврдоглав каков што сум, решив да не се откажам и влегов во битка со овие боцкави растенија.

Тоа што на чист и прооден пат би било не повеќе од десетминутно пешачење, во мојот случај беше повеќе од еден час, а со секој чекор имав неколку нови убоди од овие боцкави гранки правејќи да се чувствувам како да се борам со некакви прегладнетите месојадци.

Но, непроценливо беше она чувство кога после тешкиот пат конечно застанав пред водопадот, иако со крвави раце и нозе, сепак најважно – со исполнети сетила и духовна исполнетост.

marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 4 copy

Очигледно е дека истражувањата на македонските села ти претставува посебно задоволство. Знаеш ли колку села имаш посетено во Македонија?

Се работи за стотици села и природни реткости низ цела Македонија. Не би го знаел точниот број, но се трудам сите да ми се педантно обележани на карта.

 marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 9 copy

Кои 5 села секој Македонец би требало да ги посети?

Не постои такво правило, мислам дека секој човек треба да си го следи својот инстинкт. Тоа што за мене е убаво можеби некој друг ќе го доживее сосема различно. Но, би препорачал луѓето да се обидат да ја напуштат својата комфор зона и да го пронајдат тоа што нив ќе ги исполнува и ќе ги прави среќни.

Доколку некој смета дека се пронаоѓа во тоа што јас го правам, слободно нека ме контактира, би ми било драго доколку можам некако да го советувам.

 marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 3 copy

Се разликуваат ли локалците од едно до друго село? Си имал ли некое непријатно искуство со нив?

Иако во секој предел локалците се разликуваат по нешто, сепак има една сличност која е многу важна и сите нив ги обединува, а тоа е нивната гостопримливост.

Мислам дека тоа го нема на други места, особено не на западот.

Невозможно е да отидеш во некое село, а да не бидеш поканет на чајче, домашна храна или ракија која е главен специјалитет во секоја куќа. Никогаш не сум имал непријатни искуства, напротив, од овие луѓе секогаш зрачи пријателско расположение, а може и многу да се научи.

marko djambazoski sakam da istrauvam i da pokazam deka makedonija e mnogu poveke od skopje i ohrid 5 copy 

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Стефан Савевски за патувањето во Јордан: „Ја посетив Петра 4 пати, за Македонците треба виза, а лока... „Невозможно е да пропаднеш во водата на Мртвото Море дури и да вложиш напор, сам...
Милош Боев: „Работам во Нигерија како инженер - полиција со оружје ме чува 24/7, едвај се навикнав“ „И одењето во ноќен клуб е со режим за безбедност. Ми приоѓаа луѓе кои сакаат за...
Марија Стамболиќ за патувањето во Јапонија: „Мажи во костуми на полноќ играат Покемон и пијат виски ... „Во Јапонија не беше културно да се зборува во метро и исто така телефоните мора...
Ивана Угриновска за патувањето во Тајланд: „Сама возев мотор низ џунгла во 3 наутро“ „Секој сака да ужива во луксузни хотели, но јас сакам да искусам многу повеќе од...
Милош Боев: „Работев во Етиопија 8 месеци како градежен инженер – сакав да се вратам назад со првиот... „Кога пристигнав во кампот, од сите страни беше затворено со бетонска ограда вис...
Бранко Илиески за патувањето во Перу: „100 пати да се вратам на Мачу Пикчу, нема да ми биде здодевно... „Во Перу јадат и морски прасиња. Ги печат на жар, како во фурна. Секако дека про...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg