Бившите сопруги го носат неговото презиме, во брак е со 34 години помлада жена – Факти за Жељко Бебек

Си заминал од „Бијело дугме“ затоа што сметал дека приходите не се распоредуваат праведно. Вели дека ретко кој го знае неговото вистинско име, трипати се женел, а 22 години е во брак со сопругата која ја запознал кога таа имала само 18 години – Факти за животот на Жељко Бебек.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-01.jpg

За кариерата на Жељко Бебек (78) се знае многу. Неговите хитови и до ден-денес се вратат на радио и ретко кој не ги слушнал, а познат е по тоа што полни концертни сали и билетите за неговите концерти се речиси секогаш однапред продадени.

Има плодна музичка кариера, а и во осмата деценија од животот, не престанува да настапува.

Во продолжение, неколку интересни факти за неговиот живот, што можеби не сте ги знаеле:

Желимир Жељко Бебек е роден на 16-ти декември во 1945-та година во Сараево, а стана познат како првиот пејач на групата „Бијело дугме“.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-03.jpg

Тој во една пригода рече дека кога луѓето ќе ги видат неговите лични документи најчесто остануваат збунети затоа што никој не го знае неговото вистинско име - Желимир.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-04.jpg

Неговите родители се викале Звонимир и Катарина, а многумина тврдат дека пејачот лаже и за своето место на раѓање. Но, во една пригода тој одлучи да им стави крај на гласините, па изјави:

„Неверојатно е што за тоа толку многу се расправаше. Тоа е веројатно затоа што на Википедија некој одамна напишал дека сум роден во Бугојно.

Често како дете времето го минував таму, па потоа некои жители на тој град напишале дека сум роден таму. Всушност моето потекло е од Херцеговина, од Вељаци, а роден сум во нашето убаво Сараево“ – рече тој.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-10.jpg

Жељко вели дека условите за живот во тој повоен период биле многу тешки, но тој бил скромен, па успеал да помине среќно детство. Во домот имале радио, па како мал често се обидувал да ги долови звуците од музиката со усна хармоника.

Во училиште научил да свири мандолина и гитара. Неговата мајка Катарина пеела убаво, па од неа го наследил талентот и додека одел во училиште бил член во хорот, а потоа станал дел и од мандолинскиот оркестар.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-11.jpg.jpg

Во училиштето сите зборувале за неговите извонредни вокални способности, па така, на возраст од само 16 години, тој станал дел од групата „Ехо 61“ заедно со Корнелије Ковач.

Учествувал и во други музички состави, сè до 1969-та година кога се запознале со Горан Бреговиќ , а по неколкугодишни турнеи низ Италија, тие двајца се вратиле во Сараево и таму го формирале првиот состав на „Бијело дугме“.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-05.jpg

Тој бил дел од групата сè до 1984-та година, по што започнал соло кариера. Главната причина заради која одлучил да си замине од бендот била тоа што како автор на песните секогаш се потпишувал Горан Бреговиќ и приходите не биле распределени рамномерно.

Многупати се пишувало дека Жељко имал бурна младост, но неговите пријатели и познаници велат дека тој никогаш не користел опојни супстанци, дека не пиел и не се тепал.

trite-soprugi-go-nosat-negovoto-prezime-vo-brak-e-so-34-godini-pomlada-zhena-fakti-za-zheljko-bebek-10.jpg.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Што знаеме за првата сопруга на Огњен Амиџиќ – Таа го запросила, ретко се појавувал со неа во јавнос... „Првиот пат стапив во брак затоа што мислев дека така треба, а не затоа што бев ...
Босанец на 85 години се ожени со 38 години помлада жена: „Со години ѝ помагав додека беше во брак со... „Еден ден таа дојде овде и заплака и ми рече дека веќе не може да издржи со сопр...
Важи за најголема „плачка“ во турските серии, гладува за да биде витка - Факти за Бестемсу Оздемир Признава дека гладува за да го одржи извајаното тело, до 17 години била како мом...
Скандалите на Гоца Тржан со бившиот сопруг продолжуваат - Таа го нарече „најголема грешка во животот... „Не следам и не читам што кажува мојот поранешен сопруг за мене. Често се шегува...
Првата жена пилот во Turkish Airlines: „Мајка ми ми велеше дека ова не е женска професија“ „Бев многу мала кога ѝ кажав на мајка ми дека сакам да бидам пилот, а таа ми одг...
Факти за Тарик Филиповиќ – го сака посинокот како свое дете, сопругата му е вистинска убавица „Никогаш во животот не ни помислував дека ќе се вљубам во жена што веќе има дете...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg