Отворен конкурсот за стипендиите „Борис Трајковски“ за четиригодишно школување во гимназијата „Нова“
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Prodavacka 20-05-2019
Возач 20-05-2019
Продавач 20-05-2019


Отворен конкурсот за стипендиите „Борис Трајковски“ за четиригодишно школување во гимназијата „Нова“

Фондацијата „Борис Трајковски“ и Меѓународното училиште „Нова“ по 14. пат го распишаа конкурсот за стипендии за четиригодишно школување во гимназијата „Нова“. Повикот е отворен до 22 февруари и може да се пријавуваат деветооделенци  од цела Македонија кои се со одличен успех од петто до деветто одделение.

otvoren-konkursot-za-stipendiite-boris-trajkovski-za-cetirigodisnoto-skoluvanje-vo-gimnazijata-nova-04.jpg

Ќе бидат доделени три целосни стипендии, но учениците кои ќе влезат во вториот круг ќе може да аплицираат и за делумна финансиска помош со која ќе бидат покриени до 50 отсто од школарината.

Сите заинтересирани до 22 февруари треба да ја пополнат електронската апликација која може да се најде на веб-страницата на „Нова“ www.nova.edu.mk

otvoren-konkursot-za-stipendiite-boris-trajkovski-za-cetirigodisnoto-skoluvanje-vo-gimnazijata-nova-01.JPG

На 23 февруари ќе бидат организирани тестирања по англиски јазик и математика, а учениците кои ќе влезат во вториот круг пред  повеќечлена комисија ќе презентираат лидерски, тимски и креативни вештини. Финалните резултати ќе бидат објавени на 14 март.

- Самиот факт дека го отвораме конкурсот по 14. пат е доволен показател дека бројот на заинтересирани секоја година се зголемува и задоволни сме од тоа како овој проект расте и се развива. Чест ни е што веќе традиционално соработуваме со фондацијата „Борис Трајковски“ и што голем број на млади, амбициозни луѓе аплицираат и сакаат да станат дел од нашата образовна институција – велат од меѓународното училиште „Нова“.

otvoren-konkursot-za-stipendiite-boris-trajkovski-za-cetirigodisnoto-skoluvanje-vo-gimnazijata-nova-02.jpg

Програмата за стипендирање почна во 2005 година, а досега ја завршија 10 генерации матуранти, кои своето образование го продолжија на врвни факултети во Европа и во САД. 

otvoren-konkursot-za-stipendiite-boris-trajkovski-za-cetirigodisnoto-skoluvanje-vo-gimnazijata-nova-03.jpg