Поради грешка во гласањето на Евровизија: Македонија е победник од жири и 7-мо место


Поради грешка во гласањето на Евровизија: Македонија е победник од жири и 7-мо место

ЕБУ (Европската радиодифузна унија) се огласи официјално и прогласи дека имало грешка во гласањето од страна на Белорусија.

48791536 303

Грешка која Македонија ја направи победник од жири и официјално ја стави на 7-мото место од табелата.

Жирито од Белорусија беше распуштено поради човечка грешка која не можела да биде предвидена, а беше откриено и дека нивните гласови се контрадикторни на правилата на Евровизија.

Инаку, ЕБУ е конфедерација на 75 радио-дифузни организации од 56 земји и уште 43 придружни членки од други 25 земји од светот. Таа не е поврзана со Европската Унија. Членки на ЕБУ се радио и тв компании, повеќето од нив се јавни радио дифузни сервиси, но во ЕБУ членуваат и приватните радио и телевизиски станици.

Македонија е полноправна членка на ЕБУ од 1993 година.

Официјалното прогласување и известување погледнете го ТУКА.

Резултатите на првите 4 земји остануваат непроменети, но Македонија и нашата Тамара се искачи на 7-мата позиција, од 8-ма.

Исто така, Македонија беше прогласена за победник од жирито на Евровизија.

Би можело да ве интересира:

„Сакам да знам” - Дали ќе успеам, ако останам тука? Неодамна на социјалните мрежи се појавија интересни видеа, кои поттикнаа многу п...
Видео од првата проба на Тамара Тодевска за Евровизија 2019 Во понеделникот, Тамара Тодевска заедно со нејзиниот евровизиски тим, заминаа во...
Како помина втората проба на Тамара Тодевска за Евровизија 2019? (виде... Првата проба на Тамара во Израел помина одлично и доби позитивни критики, а сега...