Дали е возможна телепатијата?

Телепатијата е способност за размена на мисли и чувства помеѓу две лица од далечина без посредство на медиуми. Зборот телепатија доаѓа од грчките зборови tele: далечина и pathe: чувство.

dali-e-vozmozna-telepatijata-001.jpg

Телепатијата постои иако не е докажана, така велат научниците кои ја проучуваат. Имено, постои врска помеѓу две лица, размена на чувства и мисли на далечина, понекогаш и на долги растојанија.

Сепак, не е докажано на кој начин се поврзани тие размени. Според тоа, телепатијата постои како научно прифатен феномен, но не и докажан.

Забележани се многу случаи на пренос на емоции. Лицето кое емитира порака обично интензивно размислува за лицето на кое пораката е наменета, при што се пренесуваат слики, а не мисли.

Еден од најпознатите експерименти во врска со телепатија се Зенеровите карти. Се работи за збир карти означени со 5 различни симболи. Во експериментот постои лице „примач“ и лице „испраќач“.

Испраќачот мора случајно да изберете карта и да го визуелизира симболот, а примачот треба да го погоди, односно да каже за која карта се работи.

dali-e-vozmozna-telepatijata-1.jpg

Друг познат експеримент е Ганцфелдовиот експеримент. Според него, „примачот“ се наоѓа во контролиран простор каде што му се одземени сите информации, а „испраќачот“ е на некое друго место далеку од него. Целта е примачот да ги добива информациите од испраќачот.

И кучиња се телепати

Кучињата се толку координирани со луѓето што во ист момент можат да почувствуваат разлика во нашите емоции: дали сме возбудени, уморни или депресивни. Иако истражувачите веруваат дека телепатија на кучињата им е вродена, домашните кучиња многу поуспешно ги „читаат мислите“ од дивите кучиња.


Близнаците ги делат мислите

Дури и кога се оддалечени илјадници километри, тие велат дека можат да чувствуваат што им се случува во интензивните моменти како што се: автомобилски несреќи, болка, страв и сл.

dali-e-vozmozna-telepatijata-2.jpg

Автор: М.A. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10-те најкомплексни машини направени досега (и за што се користат) Реактори кои пробуваат да создадат енергија како Сонцето, но и судирач на честич...
Најпопуларните вселенски фотографии направени досега (и зошто се значајни) Првата фотографија од црна дупка, но и фотографија од целосно затемнување на Сон...
Нереална убавина! Најдобрите вселенски фотографии од телескопот Џејмс Веб, една година по неговото а... Волшебни галаксии, но и планетите со Сончевиот Систем во поинакво светло – што с...
Маск го вгради првиот чип во човечки мозок – Зошто ова е најважно за луѓето со парализа? Луѓето на кои ќе им биде вграден чипот ќе можат со мислите да го контролираат мо...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg