20 фотографии од 2015 година кои покажуваат дека навистина допревме до ѕвездите

И додека како деца мислевме дека треба само да се искачиме на кровот од куќата и да посегнеме со рацете кон небото како што растевме сфативме дека ѕвездите всушност и не се така блиску.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-19.jpg

Годината која изминува ни покажа дека технологијата сепак може да ни ги доближи ѕвездите и да ни помогне да откриеме многу работи за нив а преку тоа и за нашата планета.

Бесконечноста која ја крие небото прави да се чувствуваме барем за момент привилегирани што постоиме. И да, изминатата година ѕвездите навистина ни беа наклонети а следните фотографии ќе ви го покажат тоа:

Маглината Медуза во соѕвездието Близнаци е галактички остаток од супернова, ѕвезда која можеби експлодира пред околу 30.000 години.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-1.jpg


Кентаур А е една од најблиските активни галаксии до нас. Тоа е оддалечена 12 милиони светлосни години од Земјата.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-2.jpg


Метеорскиот дожд Персеиди над Националниот парк Рејнер.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-3.jpg


Ова е нова перспектива на познатата ѕвездената лулка „Столбови на создавањето“. Темните области претставуваат ѕвезди кои наскоро ќе започнат да светат.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-4.jpg


Ѕвездено јато Вестерлунд 2 во Карина е оддалечено од Земјата 20.000 светлосни години, а се состои од 3.000 ѕвезди.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-5.jpg


Овие се соларните пламени од 12 јануари 2015 година. Нивната моќ е еднаква на 160 милијарди мегатони експлозив. Оваа моќ е толку огромна што не може да биде реплицирана од страна на луѓето.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-6.jpg


Овој темен објект во средината на црвената маглина е уште една маглина. Поради својот облик е познат како маглина Коњска глава.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-7.jpg


Супернова ГК Персеа

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-8.jpg


Плутон е најпознатата џуџеста планета во Сончевиот систем.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-9.jpg


Маглината Розета е најпознатиот вселенски облак направен од гас и прашина, а неговата форма е слична на цвет.

20-fotografii-od-2015-godina-koi-pokazuvaat-deka-navistina-doprevme-do-zvezdite-10.jpg

Уште 10 фотографии на следната страна...Би можело да ве интересира:

Маск го вгради првиот чип во човечки мозок – Зошто ова е најважно за луѓето со парализа? Луѓето на кои ќе им биде вграден чипот ќе можат со мислите да го контролираат мо...
Нереална убавина! Најдобрите вселенски фотографии од телескопот Џејмс Веб, една година по неговото а... Волшебни галаксии, но и планетите со Сончевиот Систем во поинакво светло – што с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg