Возење, желба за патување: Кои неверојатни квалитети може да ги наследите од родителите?

Покрај физичките особини кои е очигледно дека се наследни, колку пати сте слушнале дека некој е тврдоглав, себичен, или домаќин како некој од родителите?

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite-01.jpg

Научниците велат дека многу лични карактеристики и квалитети се исто така наследни, како и вештини кои се стекнуваат од родителите или други блиски роднини.

Па, доколку ве интересира кои квалитети можете да ги наследите од родителите, или пак, какви квалитети вашите деца ќе наследат од вас, проверете во продолжение.

Не мора да значи дека со сигурност ќе се пренесе, но може да се надевате дека сте ги наследиле добрите квалитети:

Добрина

Добрината и љубезноста е квалитет кој зависи и од воспитувањето, околината и целокупниот карактер на човекот, но изгледа дека и гените имаат улога во тоа, според некои истражувања.

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite02.jpg

Желба за патување

Има луѓе кои имаат за цел да пропатуваат во што повеќе земји низ светот, а има и такви кои не посакуваат ни да се мрднат од креветот дома.

Тоа има врска со генот кој е поврзан со љубопитноста и желбата за менување места, истражување и преземање ризик, а тој ген се наоѓа во 20% од светската популација.

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite03.jpg

Мрзливост

Ако досега мислевте дека нема оправдување за мрзата, се лажете. Оправдувањето „лежи“ во 36 гени кои љубителите на излежување и гледање серии ги наследиле од предците.

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite-04.jpg

Способности за возење

Генот кој е одговорен за усовршување на нови вештини, памтење и способност за навигација во стресни ситуации, е одговорен и за наследувањето способност за возење.

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite-05.jpg

Развиено чувство за мирис на аспарагус

Постојат 2 типа на луѓе – едните веруваат дека откако ќе изедат аспарагус, урината им мириса чудно, а другите не чувствуваат ништо.

Научниците откриле дека не се работи за фантазија, туку за генетска мутација и дека чувството за мирис кај некои е поразвиено, а тоа се покажало како наследно.

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite-06.jpg

Популарност

Ако имате многу пријатели и сте посакувани во друштвото, можно е да сте го наследиле „генот на популарност“. Според психолозите, постои јасна поврзаност помеѓу атрактивноста на личноста и неговата ДНК.

Во едно истражување, се докажало дека сите популарни студенти имале уникатен ген, наречен „бунтовнички ген“.

vozenje-zhelba-za-patuavanje-koi-neverojatni-kvaliteti-mozhe-da-gi-nasledite-od-roditelite07.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10-те најкомплексни машини направени досега (и за што се користат) Реактори кои пробуваат да создадат енергија како Сонцето, но и судирач на честич...
Најпопуларните вселенски фотографии направени досега (и зошто се значајни) Првата фотографија од црна дупка, но и фотографија од целосно затемнување на Сон...
Маск го вгради првиот чип во човечки мозок – Зошто ова е најважно за луѓето со парализа? Луѓето на кои ќе им биде вграден чипот ќе можат со мислите да го контролираат мо...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg