Докази дека Холандија е светлосни години пред остатокот од светот

Холандија не е само земја на прекрасни лалиња и фантастични глетки, туку и на високо напредна технологија и интелигентни достигнувања.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-01.jpg

Со воодушевување ви пренесуваме дел од нив, кои дефинитивно на ставаат Холандија неколку светлосни години пред остатокот од светот.

1. Уред за контролирање на соништата

Научниците од Холандија измислија уред кој ви дозволува да ги контролирате соништата и да ги подредите редоследно. Иако ова си бара напор и вештини, сепак се смета за алтернативна реалност.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-02.jpg

2. Прстени кои го собираат смогот

Плус минус, чинат околу 250 евра и се изработени од посебен материјал кој има за цел да го исчисти воздухот околу вас. Смогот се собира во внатрешноста на проѕирната коцка.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-03.jpg

3. Првата соларна патека за велосипеди

Во 2014-та во Холандија за првпат беше изградена патека за велосипеди од соларни панели. Насобраната светлина преку ден навечер се претвора во светло за попрегледно возење.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-04.jpg

4. Мостови во реката, не над неа

Мостот кој „исчезнува“ во реката, наместо да виси над неа стана атракција. Името Мосји мост упатува кон библиската приказна за истоимениот пророк пред кој водата се раздвоила.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-05.jpg

5. Ранец со чист воздух

Изум на студентите од Холандија – ранец со билки кои го чистат воздухот и поврзани цевки со маска преку која го дишите чистиот воздух. Ова се смета за генијална алтернатива на обичните маски против загадениот воздух.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-06.jpg

6. Кружен тек за велосипедисти

Во Холандија бројот на велосипедисти е огромен, а од пред неколку години беше дизајниран и изграден посебен кружен тек за нивното возење и преминување на големите патишта да биде побезбедно.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-07.jpg

7. Живот во футуристички куќички

Тешко е да замислите, но во Холандија во 1984-та се граделе ваков тип на футуристички куќички кои до ден денес се атракција.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-08.jpg

8. Монтажни мостови

Мостовите од иднината изгледаат токму вака.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-09.jpg

9. Семафори за оние кои не се двојат од смартфонот

Земајќи ја предвид модерната „зараза“ – смартфонот, во Холандија се поставени хоризонтални семафори. Така, кога погледот е насочен надолу во екранот од мобилниот, пешакот истовремено може да гледа дали е црвено или зелено.

dokazi-deka-holandija-e-svetlosni-godini-pred-ostatokot-od-svetot-10.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

„По 2 години повторно имаме секс со сопругот, но дознав дека тој флертува со 4 жени и фантазира за н... „Кога се соочив со сопругот, тој рече дека сум глупава, бидејќи сето тоа е само ...
Дали бременоста на Хилари Свонк на 48 години им дава лажна надеж на жените? Жена која останала бремена во доцните 40-ти години, а притоа има и јавна професи...
Беше само 1 година постара од зетот - Што знаеме за мајката на Меланија Трамп која почина на 78 годи... Мајката на Меланија Трамп почина на возраст од 78 години. Што знаеме за жената к...
„На 16 години бев бездомник, спиев на улица, сакав да си го одземам живот - сè се смени кога ме прим... Клои Помфрет пораснала во згрижувачки дом, а станала бездомник на 16 години. Спи...
„Ја мрази мојата работа, но и мене зошто си ја сакам работата“ – Канадскиот премиер за сопругата од ... „Постојат мигови кога таа ја мрази мојата работа и ме мрази мене што си ја сакам...
„На 23 години имав врска со 80-годишен старец – не ми недостасуваат неговите вилици и лошиот здив“ „Кога сте млади и ќе почнете да се гледате со повозрасни мажи сметате дека сте м...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg