Како изгледа градот на Алјаска каде речиси сите живеат во една зграда? (фото)


Како изгледа градот на Алјаска каде речиси сите живеат во една зграда? (фото)

Во зградата се и полициската станица, маркетот, клиниката, црквата и училиштето, а околу неа е снежно пространство со ирваси.

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-01.jpg

Витиер е мал, изолиран град на Алјаска за кој често се користи називот „град под еден покрив“. Во него живеат 217 луѓе и пристапен е само со брод или со тесен, еднонасочен тунел.

Чудно е што во овој град сите жители живеат во една зграда „Begich Towers“, која е изградена во 1974 година.

Во склоп на неа се и полициската станица, маркетот, клиниката, црквата и училиштето. На овој начин штедат енергија за греење на екстремно ниските температури.

Во оваа зграда дури се нуди и сместување за гостите кои сакаат да набљудуваат како изгледа животот во ова уникатно гратче.

Животот во Витиер:

Насоките за поминување во тунелот за да стигнете до Витиер се менуваат на секои 30 минути.

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-02.jpg

Вака изгледа влезот на тунелот:

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-03.jpg

Патувањето низ него е малку клаустрофобично.

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-04.jpg

Ова е зградата во која сите живеат.

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-05.jpg

Вака изгледа нејзиниот влез:

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-06.jpg

Има многу катови.

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-07.jpg

Има ирваси веднаш пред зградата.

kako-izgleda-gradot-na-aljaska-kade-rechisi-site-ziveat-vo-edna-zgrada-foto-08.jpg

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

12 фото докази дека светот е убав ако ја видиме љубовта околу нас „По 60 години брак тој е со неа, иако таа сега има деменција и не се сеќава на н...
10 фото докази дека луѓето немаат никаква култура По улици, на тротоари, во продавници, во кафулиња – луѓето во денешно време сека...
Како изгледаат популарните грчки летувалишта покриени со снег? (фото) Сите сме научени да уживаме во убавините на Грција во летниот период, но очиглед...