Трите последни желби на Сулејман Величествениот се доказ дека парите не се важни
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Kelner 18-08-2019
КЕЛНЕР 18-08-2019


Трите последни желби на Сулејман Величествениот се доказ дека парите не се важни

Расфрлајте го моето злато, нека видат сите дека богатството стекнато во овој живот останува во овој свет.

trite-posledni-zhelbi-na-sulejman-velichestveniot-se-dokaz-deka-parite-ne-se-vazhni-01.jpg

Сулејман Величествениот е 10-тиот султан на Отоманската империја кој се задржал на престолот најдолго од сите султани.

Неговите три последни желби во животот испраќаат моќна порака.

Што му порачал Сулејман на главниот заповедник на војската кога бил на смртна постела:

1. Сакам мојот ковчег да го носат најдобрите доктори од Отоманската империја.

2. Сакам додека го носат мојот ковчег целиот пат да го посипуваат со златници и други скапоцени камења.

3. Сакам моите раце да висат од ковчегот за да ги видат сите.

Заповедникот на војската бил вчудовиден од тоа што го слушнал. Го прашал Сулјеман која е причината за овие желби, а овој му одговорил:

1. Сакам мојот ковчег да го носат најдобрите доктори за сите да видат дека дури и најдобрите доктори се немоќни пред лицето на смртта.

2. Расфрлајте го моето злато, нека видат сите дека богатството стекнато во овој живот останува во овој свет.

3. Сите нека ги видат моите раце и нека дознаат едноставна вистина – дури и владетелот на светот, султанот Сулејман, си оди од овој живот со празни раце.

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Типичен Балканец - ги знае сите сложени комбинации за спортска, но не ... „Знаеш што си бара жената одвреме-навреме? Ќотек си бара. Превоспитување, во слу...
Поучна приказна: За вашето дете вие сте целиот свет Еден ден еден многу богат човек се качил на поткровјето во својата куќа во потра...
Немој да се предаваш, нема бегање од оваа кожа - Тука сме каде што сме... Отворам новчаник, таму ѕиркаат последните денари кои останаа за да се истурка ме...