Некои луѓе немаат папок, тој е ерогена зона: 13 интригантни факти за папокот


Некои луѓе немаат папок, тој е ерогена зона: 13 интригантни факти за папокот

Дали сте знаеле дека супермоделот Каролина Куркова нема папок, дека делфините имаат и дека пирсингот на папокот најбавно закрепнува?

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-01.jpg

Папокот е навистина интригантен тел од човековото тело, некои луѓе сосема го запоставуваат, додека други го сметаат за фетиш.

Како и да е, тој нè потсетува на нашите предци и на поврзаноста со мајката.

Интригантни факти за папокот кои можеби не сте ги знаеле:

Чудно, но некои луѓе немаат папок

Иако, речиси сите луѓе имаат папок има и исклучоци, како што е моделот Каролина Куркова. Таа има редок деформитет (umbilical hernia).

Во ваквата состојба, цревата на новороденчето ѕиркаат низ цревниот ѕид, со што се бара хируршка интервенција и бебето останува без папок.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-02.jpg

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-03.jpg

Некои цицачи, исто така, немаат папок

По биологија учиме дека сите цицачи имаат папок, но во природата не е така. Некои цицачи, како што се кенгурите, немаат.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-04.jpg

Делфините имаат папок

Иако се суштества од морето, тие сепак се цицачи, па имаат папок.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-05.jpg

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-15.jpg

Технички, папокот е една од нашите први лузни

Папок, без разлика колку добро и да изгледа, технички е лузна.

Таа се формира кога папочната врвца, преку која бебето се храни во внатрешноста на матката, се сече и е врзано по раѓањето.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-06.jpg

Секој папок е уникатен

Има толку многу различни видови на бактерии во нашиот папок што кај секој човек има различен состав. Околу 2.400 различни видови бактерии кои живеат во папокот се откриени.

На пример кај еден човек на стомакот била пронајдена бактерија, која претходно била откриена само во примероци од почвата од Јапонија, иако лицето никогаш не ја посетило Јапонија.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-07.jpg

Повеќето бебиња имаат издаден папок

Иако, кај повеќето бебиња на почетокот папокот е издаден, тој се менува како растат и само 10% од луѓето имаат ваков папок кога ќе станат возрасни.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-08.jpg

За време на бременоста кај некои жени папок станува издаден

Стомакот на бремените жени се шири за да се приспособи на фетусот што расте и папокот може да стане издаден.

По раѓањето тој се враќа во својата првобитна форма.

nekoi-lugje-nemaat-papok-toj-e-erogena-zona-13-intrigantni-fakti-za-papokot-09.jpg

Уште 6 факти на следната страна:Би можело да ве интересира:

Најдобрите совети кои Марк Закерберг им ги даде на димпломираните студ... Основачот на Фејсбук, Марк Закерберг оддржа говор во чест на новата генерација н...
Никогаш не се оженил, бил опседнат со чистење: 5 необични факти за Ник... Никола Тесла бил роден во 1856 година и отсекогаш бил фасцинантна и енигматична ...
Во светот 250 милиони деца се присилени на тешка работа: 15 тажни, но ... Светот е преполн со луѓе што немаат вода и струја и луѓе што се продаваат како р...