Час кој го пропуштивте во средно – најдобрите латински изреки со кои ќе звучите помудро


Час кој го пропуштивте во средно – најдобрите латински изреки со кои ќе звучите помудро

Можеби часовите по латински јазик ви беа вистинско измачување во средно. Но, кој би рекол дека „мртвиот јазик“ кој се зборувал во Стариот Рим ќе ја задржи својата популарност векови подоцна.

cas-koj-go-propustivte-vo-sredno-najdobrite-latinski-izreki-so-koi-ke-zvucite-pomudro-1.jpg

Особено денес, многу од мотивациските цитати коишто ги употребувате „влечат“ корени токму од латинскиот.

Fiat lux! или – „Нека биде светлина“… и уште што друго? Прочитајте ги најдобрите изреки на латински јазик и одново вљубете се во јазикот што го сметавте за непотребен:

Najdobrite-latinski-izreki (14).jpg

Najdobrite-latinski-izreki (13).jpg

Najdobrite-latinski-izreki (12).jpg

Najdobrite-latinski-izreki (11).jpg

Najdobrite-latinski-izreki (10).jpg

Najdobrite-latinski-izreki (9).jpg

cas-koj-go-propustivte-vo-sredno-najdobrite-latinski-izreki-so-koi-ke-zvucite-pomudro-005.jpg

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

12 цитати за негативните луѓе „На негативните луѓе драмата им е како кислород. Останете позитивни, ќе им го од...
10 цитати што ќе ве подигнат и во најтешкиот ден од животот Запомнете дека во ред е да побарате помош, во ред е да почнете одново, во ред е ...
20 моќни цитати од Кијану Ривс кои ќе ви ги отворат очите Тој е еден од најдарежливите актери во Холивуд и пред сè е човек, а за тоа се до...