Просечна жена може да роди 40 деца - Факти што докажуваат колку е неверојатно нашето тело


Просечна жена може да роди 40 деца - Факти што докажуваат колку е неверојатно нашето тело

Течноста што излегува од носот може да биде и од мозокот

Понекогаш, течноста што излегува од вашиот нос може да биде мозочна течност.

Мозочната течност се наоѓа во посебна мембрана и понекогаш протекува низ ноздрите и е провидна.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-07.jpg

Вие сте многу поуникатни отколку што мислите

Вие сте навистина уникатни, и тоа не само поради вашите отпечатоци од прстите. Знаевте ли дека формата на вашите уши е уникатна, исто како и формата и текстурата на вашиот јазик?

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-08.jpg

Жените живеат подолго

Некои истражувања покажале дека женскиот имунолошки систем поефикасно се справува со надворешните и внатрешните закани. Истовремено, неговите клетки стареат побавно, со што се зголемува неговата ефикасност

Токму поради ова, жените живеат подолго и поретко се разболуваат за разлика од мажите.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-09.jpg

Женското срце бие побрзо

Научниците од Канада откриле дека женското срце чука побрзо.

Во просек, женското срце бие 82 пати во минута, а машкото 72.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-10.jpg

Црниот дроб има над 500 функции

Изгледа дека нашите црни дробови можат да направат сè – од филтрирање на крвта, па сѐ до разложување и апсорбирање масти, преработка на холестеролот и уште многу други нешта.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-11.jpg

Луѓето лажат подобро кога треба да одат во тоалет

Луѓето со полн мочен меур можат да лажат подобро.

Силната потреба за во тоалет ја тера личноста да се фокусира на самоконтролата, па ова го прави лажењето полесно.

Исто така, во оваа состојба, луѓето се обидуваат да избегнат непотребни движења.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-12.jpg

Спирова С. | ЦрнобелоБи можело да ве интересира:

Инспиративни цитати за секоја нова мајка и нејзиното тело по породувањето Без оглед како и да се породила, телото на мајката во најголем број случаи веќе ...
Наутро сте 8 милиметри повисоки од навечер: Кратки факти за човечкото тело Речиси сме сигурни дека знаеме апсолутно сè за нашето тело, бидејќи е наше и ник...
7 важни лекции кои луѓето ги учат предоцна Животните лекции со полни со мудрост бидејќи најчесто ги учиме на потешкиот начи...

Најчитани неделава