Просечна жена може да роди 40 деца - Факти што докажуваат колку е неверојатно нашето тело


Просечна жена може да роди 40 деца - Факти што докажуваат колку е неверојатно нашето тело

Човечкото тело крие толку многу тајни, што се верува дека голем дел од нив ги немаме ни откриено.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-01.jpg

Сепак, благодарение на медицината, денес знаеме за нашето тело повеќе од кога било, а научниците успеале да најдат одговор на некои од најчудните прашања.

Доколку не верувате дека нашето тело е навистина неверојатно, следниве факти ќе ве убедат во тоа:

Еден човек може да нахрани милион комарци

Човечкото тело има доволно крв да нахрани 1,2 до 1,8 милиони комарци.

Со еден убод, комарецот „пие“ околу 0,003 милилитри крв. Па, ќе биде потребна цела армија комарци за да ја испие целата крв од едно тело.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-02.jpg

И машките гради можат да произведуваат млеко

Сите луѓе, без разлика на полот, имаат млечни жлезди. Ова значи дека и машките гради можат да лачат млеко.

Сепак, ова се случува ретко и најчесто е поради хормонална нерамнотежа и преголем стрес.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-03.jpg

Една жена може да роди над 40 деца

Некои жени можат да родат и да одгледаат неколку десетици деца. Засега рекордот ѝ припаѓа на жена од Русија од 18-тиот век, која наводно родила дури 69 деца.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-04.jpg

Влакната на лицето растат најбрзо

Секој маж ќе ви го потврди овој факт, бидејќи тие добро знаат дека треба да се бричат секој ден.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-13.jpg

Женските отпечатоци од прсти се 99% поразлични од машките

Женската кожа лачи двојно повеќе аминокиселини од машката. Поради ова, научниците можат да го одредат полот на една личност само од нејзините отпечатоци.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-05.jpg

Начинот на којшто ги спојувате дланките покажува која мозочна хемисфера е доминантна

Доколку го поставувате десниот палец горе, тоа значи дека доминантна е десната хемисфера. Важи и обратното – доколку го поставувате левиот палец горе, тогаш доминантна е левата хемисфера.

Десната хемисфера е одговорна за емоциите и имагинацијата, а левата за аналитичкото и логичкото размислување.

Само 1% од луѓето ги поставуваат палците еден до друг и кај овие луѓе нема доминантна хемисфера. Односно, и двете се еднакво развиени.

fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-e-neverojatno-nasheto-telo-06.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Инспиративни цитати за секоја нова мајка и нејзиното тело по породувањето Без оглед како и да се породила, телото на мајката во најголем број случаи веќе ...
Наутро сте 8 милиметри повисоки од навечер: Кратки факти за човечкото тело Речиси сме сигурни дека знаеме апсолутно сè за нашето тело, бидејќи е наше и ник...
7 важни лекции кои луѓето ги учат предоцна Животните лекции со полни со мудрост бидејќи најчесто ги учиме на потешкиот начи...

Најчитани неделава