Не постои помека перница од мирна совест: Француски поговорки кои се суштината на животот


Не постои помека перница од мирна совест: Француски поговорки кои се суштината на животот

Мудри зборови од француската култура кои во кратки црти ќе ве научат што е вистински важно во животот.

ne-postoi-pomeka-pernica-od-mirna-sovest-francuski-pogovorki-koi-se-sushtinata-na-zivotot-001.jpg

За животот, љубовта и среќата:

- Оној кој умее да чека, со текот на времето среќата сама му доаѓа.

- Сé ќе помине, освен добрите дела кои си ги направил.

- Ден без вино е ден без сонце.

- Празните буриња најгласно се слушаат.

- Тројца можат да чуваат тајна, ако двајца од нив се мртви.

- Мисли што сакаш, зборувај што мораш.

- Чуда се случуваат само за оние кои веруваат во нив.

- Минатото е најдобриот пророк на иднината.

- Ако не можеш да гризнеш, не ги покажувај забите.

- Не постои помека перница од мирната совест.

- Парите се крупна работа која луѓето ги прават ситничари.

- Човекот треба да го судиш по неговите прашања, не по неговите одговори.

- Никој не е толку дарежлив колку оние кои немаат што да дадат.

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Поучни народни поговорки: „Љубовта нема години, таа се раѓа секогаш“ Животот е тимска игра. Имајте ведар став и во него никогаш не е предоцна за љубо...
10 чекори до среќа од руски психолог: „Рутината не е секогаш лоша“ Зошто сме несреќни, кои се препреките на кои наидуваме на патот кон среќата и ка...
Животот низ 45 реченици На страниците на списанието „The Plain Dealer “ напишана е статија во име на и о...