Во лимоните има најмногу витамин Ц: Митови во кои веруваме заради рекламите


Во лимоните има најмногу витамин Ц: Митови во кои веруваме заради рекламите

Рекламите понекогаш имаат голема манипулирачка моќ, бидејќи можат да нѐ натераат да веруваме во сѐ што ќе прикажат – секако, ако тоа е добро смислено и спакувано.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-01.jpg

Нивната цел е да ја направат реалноста таква каква што ним им одговара и понекогаш да ја прикријат вистината.

Со тоа го постигнуваат посакуваниот резултат – потенцијалниот купувач да си помисли дека мора да го купи производот.

Но, сте помислиле ли дека не е сѐ како што ни го прикажуваат?

Прочитајте ги овие митови и дознајте која е вистината зад нив:

Цитрусно овошје – најдобриот извор на витамин Ц

Вистина: Во свежите шипки има околу 650mg/100g, во црвениот пипер – 250mg/100g, па дури и рибизлата има повеќе витамин Ц од цитрусните овошја – 200mg/100g.

Како настанал митот: Во 1908-ма, индустријата на портокалите била во загуба, а производителите немале време да продаваат големи количини овошје. Алберт Ласкер дошол до идеа и направил кампања во која предложува да се прават сокови од портокал за појадок, како извор на витамин Ц.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-02.jpg

Разгледниците и картичките се даваат само со подарок

Вистина: Подарокот воопшто не е неопходен.

Како настанал митот: До почетокот на 20-ти век, разгледниците се испраќале само по пошта, а благодарение на реклама на Hallmark, тие сега се даваат лично како додаток на подарокот. Во рекламата се укажува на фактот дека е убаво ако напишете зборови од срце кои човекот ќе ги помни долго.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-03.jpg

Пастата треба да се нанесе на цела четка

Вистина: Само малку паста е сосема доволно.

Како настанал митот: Целта на сите реклами е да се зголеми продажбата, па така е и во овој случај. Во секоја реклама за паста за заби се нанесува голема долга лента на четката, за да го практикувате и вие тоа и побрзо да ви се троши.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-04.jpg

Постои растително масло со лош холестерол

Вистина: Ниту едно растително масло не содржи холестерол.

Како настанал митот: Уште еден маркетиншки трик за зголемување продажба. Натписот „Не содржи...“ ги привлекува купувачите да го купат уверувајќи се дека купуваат производ со посебен квалитет.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-05.jpg

Јајца и сланина – идеален појадок

Вистина: Не постои истражување за влијанието на сланината во појадокот врз телото.

Како настанал митот: Во 1920-ите, познат ПР менаџер добил задача да ја зголеми потрошувачката во САД. Тој направил истражување каде било потврдено дека побогатиот појадок е подобар од послабиот. Па, ако појадокот треба да е задоволувачки, тогаш нека има повеќе сланина – според логиката на купувачите.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-07.jpg

Постојат аналгетици за намалување болка кај жените

Вистина: Постојат комплексни лекови кои истовремено содржат аналгетско и антиинфламаторно својство.

Како настанал митот: Болките за време на менструален циклус кај жените се многу чести, а производителите на лекови не ја пропуштаат шансата да заработат на тоа. Обичните лекови како аналгетици и парацетамол се евтини и достапни, но попрофитабилно е да се продаваат истите состојки, но во различно пакување на кое пишува „подобрена формула за менструални болки“.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-08.jpg

Гумени бонбони – слатки за деца

Вистина: Содржината на гумените бонбони се состои од шеќер, скроб, прехрамбени бои, но не и овошје. Друга измама е тоа што некои од зелените гумени бонбони немаат вкус на јаболко, туку на јагода.

Како настанал митот: Со детскиот изглед и форми на самите бонбони, се создава слика дека тие се за деца, а всушност не се толку здрави и треба да се избегнуваат, а посебно за децата.

vo-limonite-ima-najmnogu-vitamin-c-mitovi-vo-koi-veruvame-zaradi-reklamite-09.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Митови за Африка во кои треба да престанеме да веруваме Африка за нас е далечен континент за кој ретко кој знае нешто повеќе, а уште пор...
Ако работите со луѓе, ставете огледало зад вас: Психолошки трикови кои... Психолошките трикови потсвесно влијаат на нашата психа, па може секогаш да ви би...
Работи кои заборавате да ги спакувате за на одмор Кога конечно мислите дека сте спакувале сè и куферот ви крцка од што е полн, вер...