Психолошки тајни кои ќе ви помогнат да ги „читате“ луѓето


Психолошки тајни кои ќе ви помогнат да ги „читате“ луѓето

Сигурно многупати сте помислиле колку би било добро да можете да ги читате мислите на другите луѓе.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto-001.jpg

Тоа можеби е невозможно, но може да научите трик за нешто слично – да го читате говорот на телото.

Со однесувањето и говорот на телото, луѓето откриваат многу за себе, како и за моменталната ситуација и чувствата, па доколку се фокусирате на тоа, може да дознаете многу работи за нив.

Мимиките, гестовите и движењето на телото можат целосно да ја откријат маската на луѓето, па ако сакате да го направите тоа, „читајте“ ги следниве сигнали:

Затворање на очните капаци

Ако личноста која ви зборува, ги затвори очните капаци, знајте дека се обидува да сокрие нешто за да се заштити себеси. Ова не значи дека соговорникот се плаши од вас, напротив, не сака да ви го пренесе тоа за да ве заштити и да не ве загрижи.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -02.jpg

Покривање на устата со рака

Се сеќавате ли како кога бевте деца ја стававте дланката на уста кога не сакавте да кажете нешто? Истото е и кај возрасните. Неколку прсти, цела дланка или тупаница на устата помага при спречување да се изговорат зборови кои не сакате да ги кажете. Понекогаш овој гест се замаскирува со кашлање.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -03.jpg

Грицкање на очилата

Ако видите дека некој пријател ги грицка рачките на очилата, веднаш поддржете го и охрабрете го, бидејќи очигледно е загрижен и има потреба од сигурност. Пенкалото, моливот, прст или цигата, може да имаат исто значење.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -04.jpg

Лице потпрено на дланки

По правило, овој гест се користи за привлекување на вниманието на спротивниот пол. Со потпирање на лицето на преклопени дланки, се истакнува лицето и се искажува заинтересираност.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -05.jpg

„Галење“ на брадата

Со овој гест, човекот покажува дека е замислен и се обидува да донесе одлука, а во меѓу време не забележува ништо што се случува во околината.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -06.jpg

„Отворена поза“

Сите ќе се сложиме дека ова е поотворена поза за разлика од срамежливото стоење или повлеченото вкрстување на раце. Обидувајќи се да му удоволи на мажот, жената почнува да се истакнува во нејзино најдобро светло. Преклопените и спуштени раце пак, се сигнал за внимание и висока заинтересираност.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -07.jpg

Навалени нанапред

Кога некој чувствува симпатија за соговорникот и е подготвен да стапи во контакт, обично се наведнува малку кон него. Во овој случај, нозете може да останат во место, но телото ќе се придвижи нанапред.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -08.jpg

Навалени наназад

Ако човекот се навали наназад и потпре на столица, дава до знаење дека разговорот му е здодевен. Можеби се чувствува и засрамено во друштво на соговорникот.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -09.jpg

Мрдање напред назад со стапалото (прсти-пета)

Ова очигледно не го прават само децата, туку и возрасните, а ова движење покажува дека човекот е многу загрижен.

psiholoshki-tajni-koi-kje-vi-pomognat-da-gi-chitate-lugjeto -10.jpg

Уште 8 знаци на следната страна...Би можело да ве интересира:

Работи што не сте ги знаеле за Канада и причини зошто луѓето сакаат да... Можеби кога ќе се спомне Канада, помислувате на ладна земја во која животот не е...
Вирален хит: Што е чудно на оваа матурска фотка? Прославата на матурската вечер е важен момент од животот на сите млади. Обично с...
Што мислиме, а што кажуваме во секојдневните разговори со другите? Со порастот на популарноста на социјалните мрежи, луѓето како да подзаборавија д...