Од 1 долар до 2.2 милиони долари годишно: Колкава плата земаат најпознатите светски политичари?


Од 1 долар до 2.2 милиони долари годишно: Колкава плата земаат најпознатите светски политичари?

Доналд Трамп како претседател на САД зема 1 долар годишно плата, а Ангела Меркел како канцелар на Германија зема 263.000 долари годишно.

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-01.jpg

Платата на најпознатите светски политичари како претседатели на држави, премиери и канцелари секогаш предизвикува љубопитност.

Но, нивната плата не е тајна.

Некои заработуваат милиони, а други речиси ништо, еве колкави се нивните плати на годишно ниво:

Доналд Трамп, претседателот на САД - 1 долар годишно

Трамп ја одби претседателската плата од 400.000 долари годишно и изјави дека ќе прима плата од 1 долар секоја година (помалку е невозможно според законот).

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-02.jpg

Си Ѓинпинг, претседател на Кина – 20.500 долари годишно

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-03.jpg

Саули Нинисте, претседател на Финска – 146.000 долари годишно

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-04.jpg

Владимир Путин, претседател на Русија – 151.000 долари годишно

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-05.jpg

Тереза Меј, премиер на Велика Британија – 198.000 долари годишно

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-06.jpg

Емануел Макрон, претседател на Франција – 211.000 долари годишно

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-07.jpg

Џими Моралес, претседател на Гватемала – 232.000 долари годишно

od-1-dolar-do-2-2-milioni-dolari-godishno-kolku-plata-zemaat-najpoznatite-svetski-politichari-08.jpg

Уште 6 политичари на следната страна...Би можело да ве интересира:

5 неуспешни, пропаднати бизниси на Доналд Трамп Доналд Трамп сака да зборува за своите успешни бизниси, но и тој има неколку неу...
Кога парите ќе ти удрат во глава: Најчудните потези на милионерите низ... Иако на милионерите им се восхитуваат многу луѓе кои сакаат да бидат како нив, п...
8 неверојатни латиноамерикански жени кои влегоа во историјата Запознајте се со 10 жени кои храбро застанаа и се изборија за своите права, инсп...