Што да правите, а што не, ако ве нападне куче?


Што да правите, а што не, ако ве нападне куче?

Секој може да биде мета на куче кое претходно било удрено или измачувано, па сега не им верува општо на луѓето.

sto-da-pravite-a-sto-ne-ako-ve-napadne-kuce-1.jpg

Сосема нормално е да се исплашите во таква ситуација, кога бесно куче ви покажува заби, но важно е да останете присебни и да го направите следново:

1. Останете спокојни и мирни

Кучињата можат да го намирисаат човечкиот страв. Секако дека е тешко да останете смирени пред агресивното куче, но барем престанете да удирате со рацете, да мавтате и да се обидувате да избегате. Овие акции само му даваат дополнителен сигнал дека треба да нападне.

2. Забавете го одењето

Ако кучето се стрча во ваш правец, инстантно забавете ја брзината со која одите. Да, забавете! И променете ја насоката полека, внимателно, со скришно ѕиркање. Забавувањето на движењата ве прави неинтересни и повеќе не сте предизвик.

3. Избегнувајте контакт со очите

Тоа само повеќе ќе го разлути кучето. Држете го на вид, со повремено ѕиркање, но никогаш не го гледајте во очи.

4. Соблечете ги чевлите

Ако гледате дека целта на кучето се вашите нозе, соблечете ги чевлите и дајте му ги да ги гризе. Буквално оставете ги пред него, па додека е зафатено, полека извлечете се од неговиот вид.

5. Викнете му самоуверено

Ако кучето после сè покажува агресија, време е да се однесувате надмено. Важно е да звучите самоуверено и гласот да не ви трепери, ниту пак да врескате. Ефективно би било доколку викнете „Не!“ или „Назад!“ со длабок тон.

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Позитива на денот: Слепо куче има куче водич, кое му помага во животот (видео) Видео од слепо куче кое се симнува по скали со помош на своето куче водич станат...
Дали и колку долго е во ред да го оставите кучето само дома? Сигурно доколку би можеле, секој миг би го минувале со вашето куче. Но, за жал, ...
11 нешта кои вашето куче не сака да му ги правите Ако сакате да бидете навистина најдобри пријатели со своето куче, тоа значи дека...

Најчитани неделава