Животни кои најлесно се поврзуваат со луѓето


Животни кои најлесно се поврзуваат со луѓето

За домашните животни веќе знаеме како остваруваат поврзаност со луѓето, но не се само кучињата и мачките оние кои умеат да го направат тоа.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-01.jpg

Покрај милениците, со луѓе се поврзуваат и домашните животни, но и оние кои низ историјата биле тесно поврзани со човековиот развој и нивните животи зависеле едни од други.

На оваа листа ќе најдете многу познати видови, но некои и ќе ве изненадат:

Кучиња

Што има повеќе да се каже за кучињата? Дури и оние кои не ги чувате дома лесно се поврзуваат со вас ако само ги нахраните и погалите. Нивото на блискост зависи од расата на кучето, односно од карактерните особини типични за нив.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-02.jpg

Мачки

Низ историјата, луѓето создавале долготрајна врска со мачките како вид. Иако според многумина мачката не е толку лојална како кучето, таа умее да создаде поврзаност и да ја одржува низ целиот нејзин живот.

Исто така, реагира на промена на расположение и емоции и може да биде навистина добра утеха.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-07.jpg

Живина

Живината, а особено кокошките, се многу попаметни и покомплексни отколку што мислиме. Тие лесно се тренираат и можат да бидат интерактивни со оние кои ги хранат.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-05.jpg

Свињи

Малите прасиња често се чуваат како миленици, бидејќи се социјални, интелигентни и лесно прилагодливи. Исто така, умеат да покажат и широк спектар на емоции. Не секоја свиња сака да се врзе, но има и такви кои можат да бидат лојални миленичиња.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-09.jpg

Коњи

Коњите распознаваат емоции и израз на лице, а особено се сензорни на анксиозност и стрес. Врската меѓу коњите и луѓето трае со години и воопшто не е чудно што се одржала толку долго.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-06.jpg

Зајаци

Зајаците се одгледуваат со години и тие се адаптирале на функционирањето на човекот. Иако е потребно долго време за навикнување еден на друг, кога тоа ќе се случи, зајакот е еден од најдобрите домашни миленици кои можете да ги имате.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-03.jpg

Глувци

На многумина помислата на стаорец не им е удобна, но постојат посебни видови кои се одгледувани за да бидат домашни миленици. Тие се многу мирни и интелигентни, а сакаат да имаат физички контакт со својот сопственик.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-10.jpg

Папагали

Овие птици се интелигентни и социјални и лесно се прилагодуваат на новата средина. Уште поинтересно станува кога со песна или повторување на зборови ви враќаат на обраќањата.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-04.jpg

Лама

Ламата не е животно кое вообичаено можете да го сретнете во нечиј двор, но тие иако се диви животни, лесно се прилагодуваат и умеат да следат наредби дадени од човек.

zhivotni-koi-najlesno-se-povrzuvaat-so-lugjeto-08.jpg

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

13 миленици кои одлично би се снашле во улога на човек (фото) Многумина велат дека домашните миленичиња многу си личат со сопственикот, или ба...
Кога кучињата ќе пораснат, а уште се однесуваат како да се мали (фото) Кучињата растат многу брзо, но сепак секојдневно веројатно не забележувате голем...
Бојата на крзното им го открива карактерот: 5 интересни факти за мачките Многу од нас, а особено оние кои ги имаат како домашни миленици, мислат дека зна...

Најчитани неделава