Колку е паметно кучињата и мачките да се хранат вегетаријански?


Колку е паметно кучињата и мачките да се хранат вегетаријански?

За разлика од кучињата, мачките се, сепак, вистински месојади. Ова значи дека за некои важни хранливи материи, тие целосно се потпираат на животинско месо.

Kolku e pametno kucinjata I mackite da se hranat vegeterijanski 01

На пример, луѓето и кучињата можат да го претворат бета-каротинот од растителната храна во активен А-витамин. Мачките не можат, туку мора да го примат директно од месото. 

Колку е, тогаш, паметно кучињата и мачките да се хранат вегетаријански?

Постојат некои масни киселини кои се клучни за мачките, а ги има само во животинските масти. Покрај другите хранливи материи, витамин Д, Б12 и таурин, аминокиселината која се наоѓа во ткивото на цицачите (кучињата и луѓето можат да ги синтетизираат од растителни извори).

Кај мачките, недостаток на таурин може да предизвика срцеви заболувања, како и проблеми со видот.

Покрај тоа, скоро и да не постои истражување за здравјето на вегетаријанските мачки. Истражувањата се спроведени на многу малку животни, што ги загрижува ветеринарите.

Kolku e pametno kucinjata I mackite da se hranat vegeterijanski 02

За разлика од мачките, кучињата се далеку од своите предци (волци). За време на процесот на припитомување дури 10 гени, поврзани со варењето на скробот, значително се променија.

Сепак, кучето не може да се стави на вегетаријанска исхрана заради некои специјални аминокиселини. 

Кучињата не можат лесно да произведат витамин Д од сончевата светлина (како луѓето) и треба да го добијат од животинските производи. Сепак, вегетаријанската исхрана, со голема претпазливост, е изводлива. Друг проблем е квалитетот на вегетаријанската храна за домашните миленици.

Kolku e pametno kucinjata I mackite da se hranat vegeterijanski 03

Решението е, велат експертите, намалување на консумација на месото за кучињата и мачките, но со надзор на ветеринар.

Ашера | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Кога кучињата ќе пораснат, а уште се однесуваат како да се мали (фото) Кучињата растат многу брзо, но сепак секојдневно веројатно не забележувате голем...
Сè што треба да знаете ако одлучите да чувате мачка Чувањето милениче е многу повеќе од тоа да го одржуваме во живот со храна и вода...
Каква храна смеете да ѝ дадете на мачката, а која не смеете по никоја цена? Нема ништо потрогателно од она кога мачката неодоливо ве гледа додека јадете, а ...

Најчитани неделава