Сара од Струга: „Чувам малтезер и германски овчар - како ми изгледа животот со две кучиња дома?“

„За разлика од мојот малтезер Цезар кој е многу независен, мојот германски овчар Кимбо е целосна спротивност. Не може да живее без мене. Ме следи секаде низ домот, во тоалет, во кујна, секако дека спиеме заедно, гледаме ТВ заедно, а кога сум надвор без него лежи и ме чека во мојата соба. Додека не сум дома не јаде и не пие од тага. Кога се враќам се превртува од радост…“, раскажува Сара Матовска (26) од Струга за CRNOBELO.com.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-01.jpg

Сара Матовска (26) од Струга е дипломиран правник, а моментално води сопствена фирма за перење и хемиско чистење.

Таа е вљубеничка во животните и има два миленици.

За CRNOBELO.com таа споделува како ѝ изгледа секојдневието со нив:

„Родена сум во семејство кое ги обожава животните, а домашните миленици имаат посебно место за нас. Татко ми одгледуваше долги години шкотски овчари или популарните леси, потоа прејдовме на помали раси како пудлица и пекинезер, па малтезер и на крај се вративме на големите раси со еден прекрасен германски овчар или народски кажано вучјак.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-08.jpeg

Би рекла секое куче е посебно и секое сум го сакала неизмерно. Но, 26 години живот со миленици е долг период, би ми требале многу страници ако зборувам за сите, па би се задржала на последниве 11 години, кога го зедовме Цезар.

Цезар е малтезер, мало, бело, пуфкасто топче кое е првото куче кое го чуваме дома внатре. Како раса тие се салонски кучиња, создадени за домашни услови, не се митарат, не мирисаат и антиалергени се. Кога го зедов Цезар бев тинејџерка, а тој младо и здраво куче полно со енергија, па секој слободен миг го минувавме надвор.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-07.jpeg

Цезар има фобија од вода, па плажата не му е баш омилена дестинација ама затоа редовни сме низ парковите и по кејот на реката Црн Дрим.

Сепак, со оглед на животниот век на кучињата и неговите 11 години веќе е возрасен, па прошетките ни се пократки, а тој сега обожава да лежи покрај камин. Премногу сака топлина поради што често викам дека е повеќе мачка него куче.

Цезар е доста паметен, кога зборуваме дома по неговата реакција се гледа дека разбира многу зборови, темпераментен е и не се предава лесно. Би рекла и бестрашен.

А како и да не е, кога веќе година и пол живее со огромен Германски овчар, кој иако е алфа и доминантен, сепак ја почитува хиерархијата и за него Цезар е „закон“.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-11.jpeg

Кимбо (германскиот овчар) е баш „пандемско куче“. Роден е на 23.07.2020, а во нашиот дом дојде 40 дена подоцна.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-02.jpeg

Со оглед на староста на Цезар ми недостигаше поактивно куче кое ќе ми биде верен придружник и ќе ме следи секаде. А Кимбо е токму тоа. Верен, лојален, послушен, покорен, интелигентен и љубопитен. Типичен германски овчар.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-10.jpeg

Пред да го земам наидов на лавина коментари: не е за дома, голем е, мирисаат, па како со две кучиња… Но, во консултација со познатиот кинолошки судија и сопственик на одгледувачницата „Вон дер Црни Дрим“ од каде и потекнува Кимбо, господинот Љупчо Петрески на кој сум неизмерно благодарна за сите совети и насоки кои ги добив, денес Кимбо е солидно дресиран и одлично се снајде во живеењето дома. Би рекла дека е едно големо бебе.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-14.jpeg

За разлика од Цезар кој е многу независен, Кимбо е целосна спротивност. Не може да живее без мене. Ме следи секаде низ домот, во тоалет, во кујна, секако дека спиеме заедно, гледаме ТВ заедно, текстов го пишуваме заедно, а кога сум надвор без него лежи и ме чека во мојата соба. Додека не сум дома не јаде и не пие од тага. Кога се враќам се превртува од радост.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-04.jpeg

Благодарение на соодветната исхрана и витамини кои ги прима, Кимбо израсна во здраво и силно куче, кое воопшто не мириса и со соодветно чешлање и капење воопшто немаме проблем со хигиената. А капење обожава. Порасна на плажа и буквално нема трпение додека стигнеме од дома до езеро за да се искапе. Не можеш да го извадиш од вода.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-05.jpeg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Чував кучиња и мачки - Какво е моето искуство и што можете да очекувате од нив како миленици? Кучето е секогаш умно. Сѐ ве разбира и сѐ ве слуша. Толку е паметно што да можеш...
Дали вашето куче спие добро + како да му го подобрите квалитетот на сонот? Осигурете се дека е доволно физички активно и не дозволувајте да спие во многу с...
Дресер на кучиња открива кои раси никогаш не би ги вдомил – Непријатно мирисаат и не се пријателски ... „Мрсната кожа ги прави да мирисаат лошо, без разлика колку често се капат. Од ми...
Колкав е просечниот животен век на популарните раси на кучиња (и како да им го продолжите животот)? Повеќето раси на кучиња живеат по најмалку 10 години. Но, покрај нивниот просече...
Лесно се дресираат, лојални се: Кои се најинтелигентните раси на кучиња? Кучињата од расата бордер коли се сметаат за најинтелигентни во светот, а на лис...
Низ илустрации: Докази дека мачките и кучињата се од различни планети Додека кучето ве гледа како бог, мачката е убедена дека вие сте ѝ слуга. Дали по...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg