Едностраната љубов не е љубов и точка


Едностраната љубов не е љубов и точка

Секоја ноќ се прашуваш дали вредиш. Зошто не си доволна, зошто не си избраната. Лежиш во креветот и си премотуваш во главата - мора нешто да си погрешила, мора да е до тебе.

ednostranata-ljubov-ne-e-ljubov-i-tochka-01.jpg

Едностраната љубов не е љубов. Тоа е измачување.

Тоа е чекање на нешто кое никогаш нема да се случи. Тоа е гледање во некој кој не те гледа.

Тоа е мислење константно на некој на кој не му паѓаш на ум. Тоа е зјапање во телефонот и чекање на порака залудно.

Се бориш со своите емоции, се бориш со реалноста. Веруваш во своите фантазии и одиш против тоа што луѓето ти го велат. Тоа е битка која не можеш да ја добиеш.

Одиш против својата интуиција. Против срцето. Губиш одново и одново.

Се предаваш на нешто кое порано или подоцна ќе те уништи.

Ти само даваш, а другата личност само зема. Правиш сè за да успее, но другата личност не ни размислува за тоа.

Ти плачеш, а другата личност се смее.

Се уништуваш себеси. Секоја ноќ се прашуваш дали вредиш. Зошто не си доволна, зошто не си избраната.

Лежиш во креветот и си премотуваш што сè си кажала и направила, мора нешто да си погрешила, мора да е до тебе.

Чувствуваш дека никогаш нема да бидеш сакана.

Но, вистинската љубов не е еднострана. Таа е разбирање, заедничко патување, избирање еден на друг, прифаќање еден на друг и сакање дури и во најлошото. Сплотеност на двајца луѓе кои си ветуваат да бидат тука еден за друг и во добро и во зло.

Тоа е лојалност, посветеност, интимност, длабочина, сила, причина за живот, причина за верба во животот.

Вистинската љубов лекува, а едностраната крши и повредува. Едностраната љубов е поетски термин за страдање. Ништо повеќе.

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Никој не е толку зафатен – ако те сака, ќе најде време за тебе и точка Не ви треба маж кој постојано ви дава оправдувања: „Уморен сум“, „Имав работа де...
Првата љубов се памети до крајот на животот „Дедо учителката ни даде домашна задача, да напишеме за првата љубов која била к...
Љубовта на нашиот живот доаѓа само после најголемата грешка Можеби она што ни треба на сите е прво да бидеме скршени, пред да станеме цели.&...

Најчитани неделава